Росія може залучити «вагнерівців», якщо в Нігері почнеться збройний конфлікт – експерт

Росія може залучити «вагнерівців», якщо в Нігері почнеться збройний конфлікт – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Ситуація в Нігері після нещодавнього військового перевороту має приблизно однакові шанси як на переростання у збройний конфлікт, так і на вирішення шляхом переговорів. При цьому путчистам явно чи приховано можуть допомагати найманці ПВК «Вагнер», оскільки Росія зацікавлена у поваленні законної влади.

Так оцінив можливий розвиток подій у Нігері в ексклюзивному коментарі Укрінформу експосол України у Франції Олег Шамшур.

«Є фактори, які зараз на користь того, що все-таки це відбудеться (збройний конфлікт – ред.) в тій чи іншій формі, але є і фактори, які є серйозно стримуючими. Тобто зараз я б оцінив – 50 на 50», – зазначив він.

Водночас, за словами колишнього дипломата, можливий прихід до влади хунти «зачіпає інтереси таких великих африканських економік, як Нігерія, як Гана».

Читайте також: Африканські країни готуються до інтервенції в Нігер через дії хунти — Reuters

«Ми виходимо з розуміння: якщо буде збройний конфлікт, цілком зрозуміло, що він не буде простим, це не буде просто прогулянка до Ніамея (столиця Нігеру – ред.). Це буде набагато складніше. І можу передбачити, що тут або явно, або приховано будуть задіяні сили того ж «Вагнера». Тобто, явно «Вагнер», якщо навіть він і не був напряму задіяний у перевороті, російські вуха там цілком можливо таки стирчать», – зауважив Шамшур.

Читайте також: Президент Нігеру закликає світ допомогти, інакше країна може підпасти під вплив РФ

Як повідомлялося, 26 липня в Нігері стався військовий переворот, законного президента Базума було ув’язнено в його резиденції. Регіональна організація західноафриканських країн ЕКОВАС висунула ультиматум путчистам повернути законну владу, інакше вони розпочнуть «військову інтервенцію». Путчисти, яких вже підтримали сусідні Малі та Буркіна-Фасо, закрили повітряний простір над Нігером та відмовились вести переговори. Водночас США не втрачають надії вирішити питання шляхом переговорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-