Розвідувальні супутники США зафіксували вибух перед обвалом греблі Каховської ГЕС

Розвідувальні супутники США зафіксували вибух перед обвалом греблі Каховської ГЕС

Укрінформ
Високопоставлений чиновник адміністрації американського президента Джо Байдена повідомив, що американські розвідувальні супутники зафіксували вибух на греблі Каховської ГЕС безпосередньо перед її обвалом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The New York Times.

За словами посадовця, супутники, оснащені інфрачервоними датчиками, виявили ознаки тепла, що відповідає сильному вибуху безпосередньо перед обвалом греблі.

Чиновник, на умовах анонімності, сказав, що аналітики американської розвідки підозрюють, що за руйнуванням греблі стоїть Росія. Проте він додав, що розвідка США досі не має жодних переконливих доказів щодо відповідальних за теракт.

«Експерти з техніки та боєприпасів заявили, що навмисний вибух на Каховській греблі, яка контролюється Росією, швидше за все, спричинив її обвал у вівторок», – йдеться у повідомленні.

Фахівці додали, що структурний збій або атака ззовні греблі теж можливі, але для цього знадобилося б у багато разів більше вибухівки.

Читайте також: Planet Labs показав супутникові знімки дамби у Новій Каховці до і після підриву

Представник адміністрації Байдена не виключив можливість того, що попередні пошкодження греблі або зростання тиску води могли сприяти обвалу, але американські чиновники вважають, що вибух, навмисний чи випадковий, найбільш ймовірно був причиною обвалу.

Як повідомляв Укрінформ, російські окупаційні війська вночі 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає.

Фото: Planet Labs

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-