Всесвітній день без тютюну. Результати опитування ВООЗ щодо поширеності нікотинових виробів

Всесвітній день без тютюну. Результати опитування ВООЗ щодо поширеності нікотинових виробів

Укрінформ
30 травня, 10:00 - пресконференція на тему: «Всесвітній день без тютюну 2023: опитування ВООЗ щодо поширеності вживання тютюнових та нікотинових виробів».

Організатор: Всесвітня організація охорони здоров’я.

Учасники: Тетяна Скапа - керівник відділу профілактики неінфекційних захворювань, департамент громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ України; Андрій Скіпальський - національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні; Ірина Сорока - завідувач відділу профілактики неінфекційних захворювань, Центр громадського здоров'я МОЗ України; Вікторія Захожа - Київський Міжнародний Інститут Соціології.

Коротко. ВООЗ та КМІС провели всеукраїнське опитування щодо поширеності вживання тютюнових та нікотинових виробів серед дорослого населення під час війни. Під час заходу будуть представлені основні дані та висновки опитування, розглянуті комплексні законодавчі та регуляторні заходи у сфері контролю над тютюном.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення. 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: roshchenkoa@who.int

Акредитація триватиме до 17:00 29 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання. Лінк на Zoom надішлемо за запитом.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Хочуть відмовитися від куріння близько 63% курців - опитування

В Україні 63,1% курців традиційних тютюнових виробів або кальяну хочуть відмовитися від куріння.

Такі результати всеукраїнського опитування ВООЗ та КМІС, які презентували під час пресконференції в Укрінформі.

"Серед теперішніх курців традиційних тютюнових виробів або кальяну майже дві третини - 63,1%, мають намір відмовитися від куріння в будь-який час. Але лише 7,1% сказали, що готові відмовитися від куріння вже найближчого місяця. А 16,4% сказали, що вони відчувають потребу у професійній допомозі в припиненні куріння", - сказала представниця Київського Міжнародного Інституту Соціології Вікторія Захожа.

Опитування показало, що 95,2% людей знають, що куріння призводить до серйозних проблем зі здоров'ям.

Крім того, 65,6% спостерігали інформацію, спрямовану проти вживання тютюну або нікотину. Натомість 37,8% спостерігали рекламу або іншу інформацію, спрямовану на стимулювання продажів тютюнових або нікотинових виробів.

Опитування проводилося з 4 до 12 квітня 2023 року методом телефонного інтерв'ю. Було опитано 2020 дорослих жителів України віком 18 років і старших. Застосовувалася випадкова вибірка номерів мобільних телефонів, згенерованих випадковим чином. Населення, що мешкає на тимчасово окупованих територіях, де не працюють українські оператори мобільного зв'язку, не брало участь в опитуванні.

Близько 27% українців споживають тютюнові та нікотинові вироби - опитування

В Україні 27,4% людей споживають тютюнові та нікотинові вироби, 23% є щоденними споживачами.

Такі результати всеукраїнського опитування ВООЗ та КМІС, які презентували під час пресконференції в Укрінформі.

"Споживання будь-яких нікотинових чи тютюнових виробів в Україні наразі становить 27,4%. Це теперішні споживачі. Натомість важливим показником є щоденне вживання - 23%. З них 37,5% чоловіків та 11,1% жінок. Епізодичні споживачі - 6,8%", - повідомив національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський.

Зокрема, 42,3% українців відповіли, що повномасштабна війна ніяк не вплинула на інтенсивність їхнього споживання тютюну або нікотину, 40,2% зазначили, що почали вживати трохи більше або значно більше тютюну або нікотину, 12,6% повідомили, що почали споживати менше або значно менше.

Найбільше опитуваних споживають сигарети промислового виробництва - 83,3%, електронні сигарети або інші пристрої для вейпінгу вживають 3,3%, тютюнові вироби для електричного нагрівання - 3,0%.

Крім того, кальян з тютюном вживають 2,6%. Такими курцями переважно є молодь.

Середній вік першої спроби куріння сигарет становить 17 років (15 років - чоловіки та 19 років - жінки). Щоденними курцями в середньому стають у 19 років (чоловіки у 18 років, жінки у 22 роки).

Також дослідження показало, що освіта є фактором меншого рівня поширеності куріння. Серед осіб з вищою освітою теперішні щоденні курці складають 14,8%, з неповною вищою - 22,6%, з професійно-технічною або нижчою - 25%.

Опитування проводилося з 4 до 12 квітня 2023 року методом телефонного інтерв'ю. Було опитано 2020 дорослих жителів України віком 18 років і старших. Застосовувалася випадкова вибірка номерів мобільних телефонів, згенерованих випадковим чином. Населення, що мешкає на тимчасово окупованих територіях, де не працюють українські оператори мобільного зв'язку, не брало участі в опитуванні.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-