Ключові результати діяльності Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Ключові результати діяльності Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Укрінформ
26 травня, 11:00 - брифінг на тему: «Ключові результати діяльності Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники:  Олег Котенко - Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;  Олег Хороших - радник Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин; Наталія Бабійчук - радниця Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Теми для обговорення:

  • Робота пошукових груп Офісу Уповноваженого.
  • Кількість відпрацьованих локацій та кількість повернутих тіл із деокупованих територій. Як відбувається процес пошуку зниклих.
  • Скільки відбулося передач тіл та яка кількість повернуто загиблих із окупованих територій.
  • Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.
  • Попередній відбір ДНК-матеріалу у військових, працівників поліції та членів добровольчих формувань.
  • Діяльність регіональних представників Уповноваженого в регіонах.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Офіс Уповноваженого з питань зниклих безвісти за рік повернув тіла понад 1500 загиблих героїв – Котенко

Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин за рік роботи перевірив близько 150 звільнених населених пунктів на предмет ймовірних поховань, відпрацював понад 500 локацій на деокупованих територіях та повернув тіла понад 1500 загиблих воїнів.

Про це Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко сказав на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

За його словами, упродовж року було створено сім пошукових груп Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. «Всі сім груп працюють на лінії фронту. Зараз, коли ми деокуповуємо територію, ви знаєте, що по флангах Бахмуту ми трохи просуваємося. Щодня потрібно забирати тіла наших загиблих хлопців. На жаль, таке є. При обороні цих рубежів вони загинули, але не було можливості їх евакуювати. Зараз це питання підняли на вищий рівень і ми хочемо якомога швидше забрати тіла тих, хто там загинув», - сказав Котенко, зазначивши, що групи працюють у Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях. Щодня члени груп виїжджають на пошуки тіл .

Котенко підкреслив, що це дуже небезпечна робота, адже території заміновані і вже були випадки, коли люди гинули під час пошуків загиблих. Він додав, що на лінії фронту відбуваються постійні обстріли, працювати там - ризик для життя. «Я сам буваю на таких локаціях. У неділю повернуся звідти, де відпрацьовувалася Запорізька та Донецька області. Все це бачу на власні очі, знаю, чи це відбувається та чим ризикують наші пошуковці», - підкреслив уповноважений.

Він нагадав про те, що найближчим часом буде запущено процес попереднього відбору ДНК-матеріалу в захисників, який дасть можливість пришвидшити процес ідентифікації у разі загибелі. Питання налагодження процесу попереднього відбору ДНК-матеріалів у військовослужбовців, правоохоронців і членів добровольчих формувань територіальних громад є актуальним. ДНК людей буде оцифровуватися та зберігатися в особовій справі.

Важливою подією Котенко вважає старт роботи у травні Єдиного реєстру зниклих безвісти за особливих обставин. «Більше 23 тисяч людей там є. Це не означає, що всі ці люди зникли за особливих обставин, тому коли видаємо витяг, якщо є така заявка від рідних, то перевіряємо те, наскільки ця людина дісно може перебувати в реєстрі. За особливих вона зникла чи не за особливих. Але майже 99%, усі, хто звертається, такі витяги отримують», - додав він.

Витяг підтверджує правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин. На його підставі можна звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сім’ї.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні дані про зниклих з 2 травня 2023 року вносяться в єдиний реєстр зниклих безвісти, розроблений Міністерством внутрішніх справ спільно з уповноваженим зі зниклих безвісти й іншими відомствами. Станом на початок травня через війну росії в Україні вважаються зниклими безвісти 23 760 людей.

Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, нині розшукує понад 7 тисяч людей.

Україна розраховує наступного тижня повернути тіла полеглих захисників – Котенко

Україна планує наступного тижня провести чергову операцію з повернення тіл загиблих захисників.

Про це Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко сказав на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Ми розраховуємо на повернення живих, але стається й так, що забираємо тіла загиблих наших хлопців. До речі, на наступному тижні ми також проведемо таку операцію по поверненню тіл наших захисників», - сказав Котенко зазначивши, що сподівається на повернення тих воїнів, про долю яких невідомо.

За його словами, за рік роботи Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин вдалося повернути тіла понад 1500 полеглих героїв.

Передача тіл загиблих військових здійснюється відповідно до норм Женевських конвенцій. Зазвичай цей процес відбувається за сприяння Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти при Мінреінтеграції у співпраці з силовими структурами. Тіла наших захисників передають їхнім родинам для гідного поховання.

Як повідомляв Укрінформ, 5 травня вдалося повернути додому тіла 80 полеглих захисників. У квітні - тіла 82 загиблих українських військових.

Пошукові групи з питань зниклих осіб, які працюватимуть після деокупації територій, зможуть впоратися з будь-яким обсягом робіт - Котенко

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко запевняє, що пошукові групи, які працюватимуть на українських територіях після деокупації, вже готуються до цієї роботи і зможуть впоратися з будь-яким обсягом.

Про це він розповів на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ, відповідаючи на питання, наскільки великим може бути обсяг роботи з пошуку зниклих безвісти на територіях, що зараз перебувають під тимчасовою окупацією Росії. .

"Ми до цього питання вже готуємось. Якщо я кажу, що у мене є тільки сім пошукових груп, це нічого не означає. Ми співпрацюємо з усіма пошуковими групами, які в нас є в країні... Я не знаю, наскільки великий обсяг роботи нас чекає, але спільно з правохоронцями, прокуратурою ми зможемо впоратися", - зазначив Котенко.

За його словами, пошукові групи Уповноваженого будуть працювати, насамперед, з тими регіонами, де йшли бойові дії, наприклад, із Волновахою і Маріуполем. "У нас в Маріуполі є близько тисячі локацій, де є загиблі люди. Я не знаю, наскільки великий обсяг роботи нас чекає, але спільно з правохоронцями, прокуратурою ми зможемо впоратися", - сказав Котенко.

Як повідомляв Укрінформ, Офіс Уповноваженого з питань зниклих безвісти за рік повернув тіла понад 1500 загиблих героїв.

Серед безвісти зниклих цивільних 90% потім знаходяться живими - Котенко

Серед безвісти зниклих цивільних 90% потім знаходяться живими.

Про це розповів Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Дев'яносто відсотків таких випадків. Зазвичай, такі цивільні особи були депортовані, а пізніше виходили на зв'язок. Ми знаходили їх або за кордоном в Європі, або в Росії. Дуже великий відсоток того, що ми розшукуємо людину і думаємо, що вона загинула, а насправді вона була живою. Це стосується саме цивільних. Там дуже високий відсоток знаходимо", - сказав Котенко.

Як повідомлялося, з січня 2023 року в Україні запровадили новий інструмент пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Громадяни України можуть звертатися до Уповноваженого щодо отримання або перевірки необхідних даних про зниклих безвісти осіб, які можуть перебувати на території РФ або на тимчасово окупованих територіях України.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-