Річард Верма, заступник держсекретаря США з управління та ресурсів
Ми дуже близькі до українських лідерів і знаємо потреби України
19.05.2023 13:50

Київ з візитом відвідав один із провідних американських дипломатів Річард Верма. У столиці України він зустрівся, зокрема, з віцепрем’єром з відновлення - міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександром Кубраковим та міністром фінансів Сергієм Марченком.

На зворотній дорозі він люб’язно погодився розповісти власному кореспондентові Укрінформу у Варшаві про ціль візиту, рівень підтримки Вашингтоном Києва в умовах російської агресії, а також поділився своїми поглядами на деякі зовнішньополітичні питання, що мають безпосередній вплив на майбутнє України.

ДВОПАРТІЙНА ПІДТРИМКА НАРОДУ УКРАЇНИ ПРОТИ НЕЗАКОННИХ ДІЙ РОСІЇ Є ДУЖЕ СИЛЬНОЮ

- Ваша Високоповажносте, яка була основна мета вашого візиту в Україну?

Ми маємо бути впевненими, що Україна здатна захистити себе та протистояти незаконному вторгненню Росії

- У нас був дуже добрий візит в Україну. Як заступник держсекретаря США з управління та ресурсів, я був зобов’язаний переконатися, що наша команда – посольство США та інші, хто співпрацює з американським урядом, – мають ресурси та підтримку, які їм потрібні, й що ми робимо все для допомоги українському уряду в цей дуже важливий час. Ми маємо бути впевненими, що Україна здатна захистити себе та протистояти незаконному вторгненню Росії. Тож ми дуже активно співпрацюємо, надаючи широкий спектр допомоги українському уряду, українській армії, українській владі, аби, знову ж таки, Україна змогла перемогти в цій несправедливій війні, і щоб ми могли почати думати та планувати післявоєнну відбудову.

Я працюю на цій посаді лише кілька місяців, і це моя перша міжнародна поїздка. Я поїхав саме сюди, щоб показати важливість і рішучість американського уряду та американського народу в підтримці України.

- За повідомленнями ЗМІ, пакет масштабної допомоги Україні, схвалений Конгресом США в грудні минулого року, має вичерпатися впродовж наступних місяців. Чи можете поділитися планами, коли адміністрація США буде готова внести на розгляд Конгресу пропозицію щодо нового пакету?

- Ми надали понад 60 мільярдів доларів допомоги, що включає гуманітарну допомогу, пряму державну підтримку для бюджетних цілей, і, звісно, військову допомогу. Отже, ми продовжуємо реалізацію цих пакетів допомоги. І, звісно, завдяки нашій співпраці з Конгресом ми подали свої пропозиції на цей фінансовий рік. Конгрес зараз їх розглядає, ми це робимо разом із ним. Утім, хочу також наголосити, що двопартійна підтримка народу України проти несправедливих і незаконних дій Росії є дуже сильною. Тому я впевнений, що ми маємо необхідну підтримку.

Наші союзники також дуже рішуче налаштовані, зокрема, і тут, у Польщі, надаючи значну допомогу, і ми маємо бути впевненими, що це триватиме й надалі. Водночас я знаю, що Україна також очікує на те, що зможе нормалізувати та збільшити власні надходження (до бюджету – ред.). Ми також на це розраховуємо, це включатиме велику кількість реформ, які український уряд проводить сьогодні. Це – важливі кроки планування, які ми робимо разом з міжнародним співтовариством.

- Сполучені Штати приєдналися до ініційованого Радою Європи “Реєстру збитків”, заподіяних російською війною в Україні. Наразі ці втрати вже оцінюються в сотні мільярдів доларів. Однак Росія також поглибила світову кризу продовольчої та енергетичної безпеки. Через перебої з постачанням зерна з України мільйонам людей більше загрожує голод. Якими, на вашу думку, зараз є фактичні втрати світу через російську війну?

- Очевидно, що відбулися перебої з постачанням продовольства, перебої в ланцюжку поставок. Все дуже очевидно: це (війна росії проти України – ред.) було порушенням верховенства права та глобального порядку, що склався після Другої світової війни. Країни не вторгаються і не повинні вторгатися в інші країни, намагатися захопити території, нападати на мирних жителів. Тому це завдало надзвичайної шкоди світовому порядку. Утім, підбадьорило і заспокоїло те, яким чином світове співтовариство об’єдналося і протидіє цій агресії.

Українському народу завдано дуже значних збитків, і як ви зазначили, це мало глобальний вплив на світовий лад. Але я справді вірю, що ми продемонстрували силу, що спирається на демократичному порядку, і я вірю, що в цьому випадку український народ переможе.

САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ Є ЖОРСТКИМИ, ЇХ ЕФЕКТИВНІСТЬ НЕ ВАРТО НЕДООЦІНЮВАТИ

- Останнім часом Китай розгорнув активну дипломатію довкола українського питання. Посланець Китаю Лі Хуей цього тижня відвідує Україну, Польщу, Францію, Німеччину та Росію. Але водночас КНР продовжує уникати називати агресора агресором. Як Сполучені Штати ставляться до позиції Китаю щодо припинення війни в Україні?

- Я не можу говорити про позицію Китаю. Однак я хотів би, щоб усі країни виступили проти агресії. Я хотів би, щоб усі країни підтримали потреби України у відбудові. Ці потреби сьогодні існують. І врешті-решт, народ України має самостійно прийняти рішення про те, як і коли цей конфлікт буде припинено. Це не вирішуватиме стороння сила.

- Санкції, запроваджені США й іншими країнами демократичного світу, дійсно вплинули на російську економіку, однак не змінили поведінку агресора. Як ви вважаєте, що необхідно зробити ще для того, щоби економічний тиск призвів до рішення Кремля відмовитися від продовження війни?

- Я вважаю, що санкції є всеосяжними, вони стали одними з найжорсткіших, які коли-небудь накладалися. Я бачу, як уряди в усьому світі запроваджують жорсткі санкції, як компанії підкоряються вимогам і припиняють інвестиції в Росії. Вважаю, що це стало дуже потужним сигналом, тому я не став би недооцінювати ефективність і важливість цих санкцій. І нам доведеться продовжувати шукати інші інструменти, поки триватиме агресія.

- У липні у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Українська влада розраховує отримати чіткі меседжі від союзників і чіткі часові рамки для вступу України до НАТО. Чого очікувати Києву від цього саміту?

- Я не хочу виступати від імені керівництва і членів НАТО. Як ви знаєте, існує процедура вступу, і 31 член НАТО повинен буде розглянути, оцінити та вирішити питання про членство, як і у випадку будь-якої іншої країни, яка приєднувалася до цього органу в минулому. Я не хочу заздалегідь передрікати, якими будуть ці рішення. Але я думаю, що це точно буде важлива зустріч.

МИ ЗРОБИМО ТАК, ЩОБ УКРАЇНА ЗМОГЛА ЗАХИСТИТИСЯ І ПЕРЕМОГТИ

- Зараз Україна готує контрнаступальну операцію і потребує додаткового озброєння, в тому числі ракет великої дальності. Нещодавно Велика Британія передала Україні ракети Storm Shadow. За даними ЗМІ, Франція також вивчає передачу Україні ракет великої дальності. Чи можливо, що незабаром США змінять підхід щодо уникнення передачі українській армії американських ракет великої дальності?

Ми зробимо так, щоб Україна змогла захиститися і перемогти в цій боротьбі

- Метою нашого візиту, частково, була оцінка безпекової допомоги та отримання глибшого розуміння того, що було надано та що ще потрібно. І я просто скажу, що був вражений і підбадьорений рівнем підтримки США та союзників, коли я бачу, що було надано – від боєприпасів до артилерії, дійсно передових систем у всіх сферах, як це використовується по всіх напрямах, в кожній категорії. HIMARS, Patriot – це дуже сучасна, потужна, смертоносна зброя, яка надійшла в Україну за дуже короткий проміжок часу. Це демонструє рішучість і мету Сполучених Штатів і міжнародного співтовариства у підтримці України. У нас дуже детальний процес, який досить добре працює для оцінки майбутніх потреб, коли вони надходять. Але я просто дивлюся на те, що було надано донині, це мене дуже підбадьорило та вразило. І ми зробимо так, щоб Україна змогла захиститися і перемогти в цій боротьбі.

- Нещодавно Велика Британія і Німеччина заявили, що не можуть надати Україні винищувачі F-16, оскільки це рішення мають схвалити США. Яка позиція США з цього питання? Чи розглядає адміністрація зараз таку можливість?

Ми неймовірно рішуче налаштовані, щоб Україна змогла повернути свою власну територію

- Було надано дуже значну допомогу у сфері безпеки, вона була надзвичайно ефективною. І це було правильно. Знову ж таки, вона (допомога – ред.) отримала широку і потужну двопартійну підтримку, щоб гарантувати, що Україна може захистити себе та дати відсіч. Нам просто потрібно буде побачити, як надходитимуть додаткові запити. Я думаю, що вони будуть розглянуті дуже ретельно. Оцінка деяких із них відбуватиметься без затримки. Я не хочу виступати за людей у Пентагоні чи в нашій системі, коли ці рішення зараз приймаються, але треба чітко сказати, що ми дуже близькі до українських лідерів і знаємо їхні потреби (в озброєнні – ред.), і ми оцінюватимемо їх, адже боротьба триває. І я просто хочу ще раз повторити: ми неймовірно рішуче налаштовані, щоб Україна змогла повернути свою власну територію і продовжувала функціонувати мирним і справедливим шляхом як демократичний і активний член міжнародного співтовариства.

Юрій Банахевич

Фото: надані посольством США в Польщі та twitter/Richard R.Verma

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-