У росії затримали колишнього співробітника посольства США

У росії затримали колишнього співробітника посольства США

Укрінформ
У росії федеральна служба безпеки звинуватила колишнього співробітника посольства США Роберта Шонова у "співпраці на конфіденційній основі з іноземною державою".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє "Медуза", яка веде моніторинг ситуації.

Шонова затримали у Владивостоці, після чого доставили до московського СІЗО "Лефортово". Ще в березні суд санкціонував арешт Шонова, тепер слідчі ФСБ подали клопотання у Лефортівський суд москви про продовження арешту на три місяці.

ЗМІ росії повідомляють подробиці про затриманого. Шонову 62 роки, він працював у консульстві у Владивостоці, будучи оформленим у посольстві США.

24 березня Фрунзенський районний суд Владивостока повідомляв про арешт "громадянина Х.", підозрюваного за статтею 275.1 КК (передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років зі штрафом у розмірі до одного мільйона рублів).

У повідомленні пресслужби суду ішлося, що Х. "будучи незгодним із спеціальною військовою операцією, що проводиться збройними силами російської федерації" в Україні, встановив співпрацю на конфіденційній основі з представниками США для надання їм "сприяння в діяльності, свідомо спрямованій проти безпеки росії". Ім'я підозрюваного не називалося, але, ймовірно, йдеться саме про Шонова, вважають журналісти.

Читайте також: фсб росії висунуло звинувачення журналісту WSJ Гершковичу у шпигунстві

"Медіазона" вважає, що кримінальне переслідування Шонова може бути пов'язане зі справою петербурзького художника Данила Крінарі, підозрюваного у співпраці з Україною. "Номери їхніх справ відрізняються на одну цифру, їм ставлять однакові статті, а клопотання про продовження терміну в СІЗО надійшли одночасно", — зазначає видання. Крінарі затримали у білоруському Гродно 21 грудня 2022 року, а потім екстрадували до москви на запит фсб.

Як повідомлялося, стаття 275.1, яка встановлює відповідальність за "співпрацю на конфіденційній основі з іноземною державою, міжнародною чи іноземною організацією", з'явилася у Кримінальному кодексі рф влітку 2022 року на додаток до статті про "державну зраду".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-