Нью-Йоркський вояж Трампа: шоу провалилося, але звинувачення must go on

Нью-Йоркський вояж Трампа: шоу провалилося, але звинувачення must go on

Укрінформ
Порнозірка, махінації, підкупи – за що можуть засудити експрезидента США

До появи експрезидента США Дональда Трампа у Нью-Йорку, де йому готувалися висунути кримінальне обвинувачення, місто теж готувалося кілька тижнів. Видимі ознаки цієї підготовки нью-йоркці побачили на вихідні – уздовж вулиць на кілька кварталів біля Trump Tower та суду Мангеттену були виставлені металеві загорожі. У ЗМІ нагніталася істерія, про майбутнє явлення Трампа перед судом говорили на вулицях і в транспорті. Через очікування протестів події в будівлі суду були дуже добре відрежисовані спецслужбами, Департаментом поліції Нью-Йорка та окружною прокуратурою.

З ПОРНОЗІРКОЮ НЕ СПАВ, НІЧОГО НЕ ПОРУШУВАВ

Журналісти у штаб-квартирі ООН примудрялися запитувати про цю подію навіть у тих, хто до цього взагалі жодного стосунку не мають. Наприклад, автор цих рядків був свідком, як колега з якогось американського видання намагалася добитися коментаря на цю тему від російського постпреда небензі. Він тільки руками розводив і мукав щось невиразне.

Трамп у понеділок прибув зі свого маєтку в Флориді літаком, провів ніч у власній вежі свого ж імені. А у вівторок кортеж з 11 автомобілів близько 13:30 доставив експрезидента до офісу ненависного йому окружного прокурора, якого обвинувачений обізвав «твариною» і там «здався» правоохоронцям.

Тижнів два тому Трамп нібито прагнув, аби на нього наділи наручники, сфотографували в анфас і профіль, показали по телевізору. Він чекав реального арешту, хотів перетворити його на шоу, постати «мучеником» та звинуватити демократів у переслідуванні. Найбільше, чого остерігався експрезидент – це виглядати слабким.

Минулого тижня Велике журі Мангеттену вирішило висунути Трампові кримінальне обвинувачення, яке ґрунтується на п’ятирічному розслідуванні окружного прокурора Елвіна Брегга. Сам обвинувальний акт тримався в таємниці, хоча було відомо, що йдеться про справу часів президентської кампанії 2016 року, коли Трамп через посередників виплатив порнозірці гроші за мовчання щодо їхнього сексуального зв’язку. Коли справа дійшла до компенсації витрат посередникам, він оформив їх як гонорар у судових витратах, хоча жодних судових витрат не було.

Під час явки в прокуратуру в нього взяли відбитки пальців, як і у будь-якого обвинуваченого в кримінальному злочині, але наручників не наділи й фотографій в анфас і профіль не зробили. ЗМІ не були допущені ані в офіс прокурора, ані в залу суду.

Під вартою Трамп перебував дуже короткий час. Шоу провалилося. Тому, як стверджують очевидці, він був дуже розлючений.

Після взяття під варту експрезидент постав перед суддею Хуаном Мерчаном, який засідає в тій самій будівлі на іншому поверсі, – для офіційного висунення йому звинувачень – і відразу заявив про свою невинуватість.

З порнозіркою не спав… Нічого не порушував…

Із зали суду відмовився давати пресі будь-які коментарі – відразу ж подався в аеропорт, звідки літак доправив його до Флориди.

Адвокат Тодд Бланш, виступаючи перед будівлею суду під час нью-йоркського вояжу Трампа, сказав, що його клієнт засмучений звинуваченнями, але сповнений рішучості й упевнений, що переможе.

«Він розчарований. Він засмучений. Але я скажу вам ось що. Він мотивований. Це його не зупинить», – сказав захисник.

«ТРАМП АБО СМЕРТЬ!»

Над будівлею суду кружляли гелікоптери, а у сквері біля суду сотні демонстрантів з обох боків, розділені поліцейськими кордонами та металевими загорожами, вигукували гасла та намагалися сваритися між собою.

Журналістів та поліцейських на вулиці було значно більше, ніж прихильників експрезидента.

У сквері була помічена відома трампістка, конгресвумен Марджорі Тейлор Ґрін, яка відзначилася поширенням російських наративів про американські біолабораторії в Україні. Ця пані щось волала в мегафон, звинувачуючи Демократичну партію в політичному переслідуванні Трампа, але її слова губилися в скандуваннях, криках і свисті з боку обох таборів. Врешті поліція подбала про її безпеку й вивела її зі скверу.

Один із протрампівських активістів демонстрував величезний прапор з написом «Трамп або смерть!»

Люди бемкали ложками по порожніх каструлях, розмахували кустарно виготовленими плакатами. Прибічники Трампа тримали його портрети. Опоненти – гасла «Злочини Трампа», «Зачиніть його!», хтось натягнув на себе гумову маску та тюремну робу. На землі розтягнули величезний плакат «Трамп весь час бреше».

Невеличкі групи прибічників і опонентів намагалися взаємопроникнути у «ворожі» табори, але поліція вчасно виявляла «диверсантів» і переконувала вернутися до своїх.

«Такого президента ми не можемо допустити, – сказала автору цих рядків продавчиня невеликого продуктового магазину неподалік від суду. – Він же бреше на кожному кроці… Але я не думаю, що його засудять. Він витратить мільйони доларів на адвокатів і все одно викрутиться». Моя співбесідниця схарактеризувала експрезидента кріпкими лексичними зворотами.

Фото: BRANDON BELL/GETTY IMAGES
Фото: BRANDON BELL/GETTY IMAGES

ТРИ ДЖЕРЕЛА І ТРИ СКЛАДНИКИ АНТИТРАМПІЗМУ

Прокуратура Мангеттену у вівторок звинуватила Дональда Трампа у махінаціях з документами, оголосивши обвинувальний висновок із 34 пунктів.

Справа стосується злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання до чотирьох років ув'язнення, можливий також умовний термін, але в історії США ще ніколи не висували кримінальних звинувачень президентам – чинним чи колишнім.

В обвинувальному висновку йдеться про три угоди щодо підкупу за мовчання. За однією з них, таблоїдне видання National Enquirer, пов’язане з експрезидентом, заплатило 30 тис. доларів колишньому швейцару Trump Tower, який стверджував, що Трамп нібито є батьком позашлюбної дитини.

Таблоїд здійснив ще один платіж – «партнерці року» за версією журналу Playboy у 1998 році Карен Макдугал, яка хотіла продати свою історію про роман із Трампом під час виборної кампанії 2016 року. Вона уклала угоду на 150 тис. доларів з виданням, яке викупило права на її історію, аби її приховати.

Третій платіж, про який ідеться в обвинувальному висновку, стосується відомої угоди на суму 130 тис. доларів між посередником Трампа Майклом Коеном і порнозіркою Стормі Деніелс, укладеною в останні дні передвиборчої кампанії 2016 року. Платіж, який, за словами Коена, він здійснив за вказівкою Трампа, гарантував, що Деніелс не оприлюднить свою історію про сексуальний зв'язок із ним у 2006 році.

Трамп відшкодував Коену збитки, а фальсифікація відповідних документів і є власне шахрайством, за яке його хочуть притягнути до кримінальної відповідності. У внутрішніх документах компанія Трампа позначила виплату Коену як юридичні витрати, посилаючись на попередню угоду про гонорар. Однак, як виявило слідство, жодних юридичних витрат не існувало, а угода про гонорар також була фіктивна.

Цікаво, що сума збитків, які Трамп відшкодував посереднику, становила 420 тис. доларів – цифра, більш як утричі вища від плати порноактрисі за мовчання.

Коен, який розійшовся з Трампом у 2018 році після того, як стало відомо про угоду про підкуп, виступає головним свідком обвинувачення. Він визнав себе винним у скоєнні федеральних злочинів і відсидів більше року у в'язниці.

Повний текст виступу окружного прокурора українською (неофіційний переклад) можна почитати тут.

Фото: Al Drago / Getty
Фото: Al Drago / Getty

АМЕРИКА ЙДЕ ДО ПЕКЛА, АЛЕ Я ЗРОБЛЮ ЇЇ ВЕЛИКОЮ

Через кілька годин після ознайомлення з кримінальними обвинуваченнями у Нью-Йорку Трамп виступив перед своїми прихильниками та лояльними ЗМІ у своєму маєтку «Мар-а-Лаго» у Флориді.

Звісно, він ніколи не робив нічого незаконного, а звинувачення проти нього – це політичне переслідування. Він пройшовся по окружному прокуророві та судді, який, за його словами, «ненавидить Трампа».

«Ви хочете отримати президента Трампа за будь-яку ціну, – заявив він. – Як виявляється, усі, хто вивчав цю справу... кажуть, що в ній немає злочину і її ніколи не слід було порушувати. Ніколи не повинно було бути порушено. Це образа для нашої країни, і світ уже сміється над нами».

Трамп також згадав, що його переслідують за інші потенційні злочини.

Зокрема, розкритикував спеціального радника Джека Сміта, який розслідує намагання експрезидента спотворити результати президентських виборів 2020 року.

 «У нас є цей божевільний Джек Сміт, який щодня погрожує людям через своїх представників, – сказав Трамп. – Вони погрожують тюремним ув'язненням. Але поговоріть про Трампа (дайте свідчення, – ред.), і ви будете вільні».

Він також прокоментував справу про його поводження з секретними документами, які він прихопив із собою, покидаючи Білий дім у 2020 році. За словами Трампа, він узяв їх «з добрими намірами», а Національне управління архівів і документації, яке забило на сполох, оскільки йдеться про національну безпеку, поводиться з ним несправедливо.

Він також згадав про розслідування ФБР щодо використання колишнім держсекретарем Гілларі Клінтон приватного поштового сервера під час її перебування на посаді Держсекретаря та про два його імпічменти.

«Від самого початку демократи шпигували за моєю кампанією. Пам'ятаєте це? Вони атакували мене зливою шахрайських вигадок. росія, росія, росія... Україна, Україна, Україна», – сказав він, нагадавши про давні звинувачення, які призвели до оголошення йому імпічменту Палатою представників.

Він укотре повторив, що «США йдуть до пекла».

«Ми – нація в занепаді. І тепер ці радикальні ліві божевільні хочуть втрутитися в наші вибори, використовуючи правоохоронні органи. Ми не можемо цього допустити. Однак я не маю жодних сумнівів, що ми зробимо Америку знову великою», – заявив він.

Фото: Tom Williams/CQ Roll Call
Фото: Tom Williams/CQ Roll Call

МАНДЕЛА, ІСУС, ТРАМП…

Прибічники Трампа намагаються використати будь-який привід для підвищення його рейтингу. 

Згадувана прибічниця теорій змов конгресвумен Ґрін заявила буквально таке: «Трамп приєднується до найнеймовірніших людей в історії, яких заарештовували. Нельсон Мандела був заарештований, відсидів у в'язниці… Ісус – Ісус був заарештований і вбитий римським урядом».

Після четвергового рішення Великого журі Мангеттену команда Трампа оголосила кампанію серед його прибічників зі збору коштів. Згодом повідомила, що від моменту висунення обвинувачення зібрано понад 8 млн доларів онлайн-пожертв.

І хоча, здавалося б, кримінальна справа, у якій фігурують порнозірка, махінації, намагання обдурити податкові органи, мали підірвати позиції Трампа як майбутнього потенційного висуванця від Республіканської партії, соціологія поки що свідчить про інше.

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс, який ще не оголосив про початок президентської кампанії, вважається найсерйознішим суперником Трампа, але останні опитування показують, що він втрачає рейтинг, оскільки республіканці мобілізувалися на захист Трампа від очікуваних звинувачень.

Проте надалі – після їх оприлюднення – ця динаміка може змінитися. Принаймні нейтральні виборці та ті, що коливаються, навряд чи захочуть голосувати за потенційного злочинця, якщо суд установить його провину.

Крім того, на Трампа, як згадувалося, невдовзі чекають щонайменше ще три кримінальні розслідування, пов'язані з намаганням спотворити результати виборів 2020 року та неналежним поводженням з конфіденційними документами часів його президенства.

Володимир Ільченко, Нью-Йорк

Перше фото: Michael M. Santiago/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-