Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Спротив російському імперіалізму

Спротив російському імперіалізму

Блоги
Укрінформ
Заяви, прагнення і наміри представників багатостраждальних націй, що перебувають під російським гнітом

Одним з наслідків повномасштабної агресії росії проти України є, можливо, непередбачений зрив унутрі самої найбільшої у світі імперії, що може виявитися ключовим у процесі її загибелі. Тут мова не про зрушення пересічного населення, значна частина якого сьогодні просто тікає з російської федерації, щоби уникнути наслідків цього процесу (у кожного, звісно, свої особисті причини еміграції чи втечі). 

По-перше, український опір виявився настільки сильним, що сьогодні росія контролює не набагато більшу територію України, як мала ще у 2014 році, до повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. І це після 200 тисяч жертв москалів та майже цілковитого виснаження конвенційної зброї. Фактично Україна сьогодні проводить контрнаступальні заходи, пов’язані з територіями, захопленими росією під час її початкової агресії. Не кажучи вже про стратегічні напади на військові об’єкти на самій території рф. 

По-друге, для світу стало очевидним не тільки те, що Україна, за підтримки своїх союзників, володіє військовим потенціалом, що не поступається жодній країні в Європі – члену НАТО. Російська військова міць виявилася дуже застарілою і перебільшеною.

Третім явищем стала ситуація всередині російської федерації, яку, звичайно, більш доречно називати російською імперією. рф не є ні однорідною, ні монолітом щодо національної композиції, а є продуктом репресій і гноблення неросійських народів, що живуть на своїй землі, й деякі століттями мали навіть власні держави. Дійсно, території рф – це результат завоювання і фактично належать багатьом народам.

«Для реалізації права на самовизначення нашими народами і територій російської федерації ми створили Лігу Вільних Націй – горизонтальну мережу, структуру, що об'єднує організації, рухи та окремих активістів, які поділяють наші цілі та погляди. Ми ставимо перед собою такі завдання: консолідація антиімперських сил; навчання персоналу для державного будівництва; пошук союзників на міжнародній арені; набуття підданими росії реального суверенітету поза російською федерацією; реалізація права на самостійну рішучість».

Це заява про місію Ліги Вільних Націй. Які країни входять до Ліги? Башкири, буряти, ерзяни, інгермангани, калмики і татари. До Ліги також входять активісти інгушів і якутського національного руху, а також менших народів з Півночі як спостерігачі.

Схожа мережа під назвою «Американці проти російського імперіалізму» сформувалась у США в листопаді 2022 року. Це американці, що належать до наступних етнічних груп: башкири, буряти, білоруси, вірмени, козаки, ерзя, калмики, казахи, якути, татари й українці, що проживають від Нью-Йорка до Гавай.

Місія цієї групи дуже схожа :

«Ми американці, представники багатостраждальних націй під російським гнітом. Деяким вдалося сформувати власні незалежні держави після розпаду Радянського Союзу, але й надалі зазнають невиправданого тиску з боку т.зв. російської федерації, яка по суті є безжальною російською імперією. Інші продовжують томитися в самій імперії. Наша мета у створенні цієї структури – ознайомити наших співвітчизників з Америки з важким становищем націй наших предків і шукати спільної співпраці та допомоги у покращенні поточних умов. Наші зусилля спрямовані в кінцевому підсумку на встановлення незалежних та демократичних держав, вільно встановлюючи власний курс історії й культури. Ми щиро прагнемо, щоб наші співвітчизники-американці прихильно поставились до нашої справи та допомогли нам у досягненні нашої мети».  

Аскольд Лозинський

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-