Президент Тайваню вирушила до Америки. Китай заявив, що зупинка у США - це провокація

Президент Тайваню вирушила до Америки. Китай заявив, що зупинка у США - це провокація

Укрінформ
Президент Тайваню Цай Ін Вень заявила, що зовнішній тиск не завадить Тайваню взаємодіяти зі світом.

Про це вона сказала, розпочинаючи візит до країн Центральної Америки, який передбачає тривалі транзитні зупинки у США, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Цай прямує до Гватемали та Белізу транзитом через Нью-Йорк і Лос-Анджелес на зворотному шляху, де, як очікується, вона зустрінеться зі спікером Палати представників США Кевіном Маккарті.

«Зовнішній тиск не завадить нашій рішучості йти до світу», - сказала вона в головному міжнародному аеропорту Таоюань, натякаючи на Китай.

Читайте також: Тайвань розкритикував спроби Пекіна виступити «миротворцем» у війні росії проти України

«Ми спокійні та впевнені, не будемо ані поступатися, ані провокувати. Тайвань твердо продовжуватиме рухатись шляхом свободи й демократії і піде у світ. Хоча цей шлях непростий, Тайвань не самотній», - додала тайванська очільниця.

Виступаючи в Пекіні незадовго до відльоту Цай, речник Управління Китаю у справах Тайваню Чжу Фенлян сказав, що «транзити» Цай Сполученими Штатами стосуються не просто її очікування в аеропорту чи готелі, а й супроводжуються зустрічами з офіційними особами США й законодавцями.

«Якщо вона матиме контакт зі спікером Палати представників США Маккарті, це буде ще одна провокація, яка серйозно порушує принцип одного Китаю, завдає шкоди суверенітету й територіальній цілісності Китаю та руйнує мир і стабільність у Тайванській протоці», - сказала вона, додавши, що Пекін рішуче виступає проти цього і обов’язково відреагує на такий крок.

Водночас у Вашингтоні наголошують, що такі транзитні зупинки тайванських лідерів є звичайною справою і Китай не повинен використовувати поїздку Цай для будь-яких агресивних дій проти Тайваню.

Високопоставлений чиновник адміністрації Сполучених Штатів сказав, що під час своїх попередніх транзитних зупинок у США Цай брала участь у низці заходів, включаючи зустрічі з членами Конгресу, тайванською діаспорою та іншими групами.

«Тож у Пекіна немає абсолютно жодних причин використовувати цей майбутній транзит як привід для агресивних дій чи тиску на Тайвань», - сказав чиновник.

Читайте також: Гондурас розірвав зв’язки з Тайванем і встановив дипвідносини з Китаєм

Президенти Тайваню регулярно проїжджають територією Сполучених Штатів, відвідуючи дипломатичних союзників у Латинській Америці, Карибському басейні та Тихому океані. Такі поїздки хоча й не є офіційними візитами, часто використовуються американською і тайванською сторонами для зустрічей на високому рівні.

Як повідомляв Укрінформ, колишній дипломатичний союзник Тайваню Республіка Гондурас розірвала зв’язки з островом і встановила дипломатичні відносини з Китайською Народною Республікою, після чого у Тайваню залишилось лише 13 дипломатичних партнерів, серед яких переважно латиноамериканські й невеликі острівні держави, зокрема Маршаллові Острови, Тувалу, Гватемала, а також Ватикан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-