Презентація книги  «Заборонити рашизм»

Презентація книги «Заборонити рашизм»

Укрінформ
22 березня, 11:00 - презентація книги «Заборонити рашизм».

Організатор: Київський університет імені Бориса Грінченка.

Учасники: члени авторського колективу, зокрема: Володимир Огризко - кандидат історичних наук, міністр закордонних справ України (2007–2009), керівник Центру дослідження росії, проректор з міжнародної діяльності Університету Грінченка, модератор; Павло Полянський - кандидат історичних наук, доцент, заступник державного секретаря Кабінету Міністрів України; Борис Гуменюк - доктор історичних наук, професор, Надзвичайний і Повноважний Посол, ректор Дипломатичної академії України при МЗС України (1996-2003, 2012-2017); Віктор Брехуненко - доктор історичних наук, професор, завідувач відділу актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України; Валентина Піскун - доктор історичних наук, професор, завідувачка відділу джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України.

Довідково. «Заборонити рашизм» - це перше науково-публіцистичне видання, у якому дається визначення рашизму як ідеології та суспільної практики сьогодення. Автором ідеї створення книги й натхненником проєкту був Віктор Огнев'юк – український філософ, професор, академік НАПН України, фундатор і ректор Університету Грінченка (2007–2022).

У книзі досліджуються витоки формування російського месіанства та експансіонізму, які стали підґрунтям до творення імперської ідеології «русского мира», набули гіпертрофованих рис та вилилися у пряму військову агресію проти суверенної держави Україна.

Авторський колектив книги: В. Огнев’юк, В. Андрєєв, В. Брехуненко, М. Відейко, Б. Гуменюк, І. Гирич, Л. Масенко, Ю. Митрофаненко, В. Огризко, О. Палій, В. Піскун, П. Полянський, В. Сергійчук, П. Чернега.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІanna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Книгу «Заборонити рашизм» перекладуть іноземними мовами

Книга «Заборонити рашизм» буде перекладена на низку іноземних мов, зокрема – англійську, французьку, німецьку та іспанську мови.

Про це під час презентації в Укрінформі повідомив кандидат історичних наук, міністр закордонних справ України (2007–2009), керівник Центру дослідження росії, проректор з міжнародної діяльності Київського університету імені Бориса Грінченка Володимир Огризко.

«Скажу вам відверто: в планах університету Грінченка – те, що ця книга, коли вона буде перекладена на англійську, французьку, німецьку і іспанську мови, вона буде використовуватися для того, щоб говорити про цю правду (про рашизм – ред.) нашим зарубіжним партнерам», - сказав він.

Відповідаючи на питання Укрінформу, Огризко зазначив, що тираж книжки поки невеликий - 500 примірників, але він буде поповнюватися.

«Ми плануємо розповсюджувати її в Україні серед студентського товариства, університетів, бібліотек, і ми зараз перебуваємо у процесі складання плану популяризації цієї книжки», - уточнив історик.

Придбати книжку не можна, бо це – не комерційний проєкт.

«Але я думаю, що ті, хто захоче її отримати, просто мають з’єднатися з нашою університетською пресслужбою, і думаю, що ми зможемо зробити так, щоб всі бажаючі цю книжку отримали», - поінформував керівник Центру дослідження росії.

Він додав, що є ще один дотичний проєкт, який показуватиме міжнародний вимір рашизму.

«Наша група дослідників все ж таки зосереджувалася на українському аспекті цього явища (при підготовці книжки «Заборонити рашизм – ред.»). Але ж є і фінський, грузинський, молдавський аспекти, і ще мільйони інших аспектів, пов’язаних тим, що московська орда свого часу захоплювала, знищувала і приєднувала до себе ці території», - зазначив Огризко.

Як повідомлялося, 28 лютого у Київському університеті ім. Б. Грінченка відбулась презентація книги «Заборонити рашизм».

"рашизм" є логічним результатом історичного розвитку рф – професор

Сучасний так званий рашизм є логічним результатом розвитку історії росії та ідеологічних доктрин, що існували з 15-го століття.

Про це сказав доктор історичних наук, професор, завідувач відділу актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України Віктор Брехуненко під час презентації в Укрінформі книги «Заборонити рашизм».

«Виникнення рашизму на теперішньому етапі і таке його поширення у російському суспільстві, коли він увійшов у плоть і кров переважної кількості населення сучасної російської держави, – це не винахід путіна. Це – логічний розвиток усієї попередньої московської історії і їхніх ідеологічних доктрин починаючи з кінця 15-го століття і до сьогодні», - сказав він.

За словами історика, ці концепції і практики путіна мають прямих "ідеологічних попередників" у минулих війнах московії проти України та інших сусідів.

Брехуненко зазначив, що до середини 18-го століття Європа розуміла, що спадкоємицею Русі як держави є Гетьманщина, натомість московія – це "окрема субстанція, і що її треба, як писали тогочасні французькі дипломати, "загнати туди, звідки її вивів Петро І".

«І ця книжка нагадує європейцям про те, що слід повернутися до інтелектуальних набутків тих часів і зрозуміти, у який спосіб потрібно організовувати геополітичну рівновагу на цьому всьому просторі. Бо нехтування від середини 18 століття цими набутками призвело до появи рашизму у всіх його проявах і практиках», - вважає історик.

Зі свого боку кандидат історичних наук, міністр закордонних справ України у 2007–2009 рр., керівник Центру дослідження росії, проректор з міжнародної діяльності Київського університету імені Бориса Грінченка Володимир Огризко зауважив, що слово «рашизм» має стати в один рядок з поняттями «італійський фашизм», «німецький нацизм» тощо.

«Це – поняття одного рівня. Це все – злочинні режими, які мають бути покарані. І саме це має стати нашим важливим, національним, як мені здається, завданням – покарати рашизм і його ідеологів, які сьогодні окопалися у москві, і покарати виконавців, які цю ідеологію застосовують», - переконаний керівник Центру дослідження росії.

«Заборонити рашизм» - це перше науково-публіцистичне видання, в якому дається визначення рашизму як ідеології та суспільної практики сьогодення. Автором ідеї створення книги й натхненником проєкту був професор, академік НАПН України, фундатор і ректор Університету Грінченка (2007–2022) Віктор Огнев'юк.

У книзі досліджуються витоки формування російського месіанства та експансіонізму, які стали підґрунтям до творення імперської ідеології «русского мира» і вилилися у пряму військову агресію проти України.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-