Соціально-економічне самопочуття громадян України: підсумки року війни. Презентація дослідження

Соціально-економічне самопочуття громадян України: підсумки року війни. Презентація дослідження

Укрінформ
23 березня, 11:00 -  презентація результатів соціологічного опитування «Соціально-економічне самопочуття громадян України: підсумки року війни».

Організатор: Центр Разумкова.

Спікери: Андрій Биченко – директор соціологічної служби Центру Разумкова; Михайло Міщенко  – заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова; Ольга Пищуліна – провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова; Павло Розенко – віцепрезидент Товариства Червоного Хреста України, віцепрем’єр-міністр України (2016-2019рр.), міністр соціальної політики України (2014-2016рр.); Василь Юрчишин – директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова.

Модератор: Юрій Якименко – президент Центру Разумкова. 

Питання до обговорення:

  • Соціально-економічні наслідки війни для громадян;
  • Вимушена міграція та гуманітарна допомога: стан справ;
  • Ситуація у сферах медицини та освіти: основні проблеми.

Коротко: Під час заходу будуть оприлюднені результати соціологічного опитування, проведеного у лютому-березні 2023 року соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких проходять бойові дії.

Організатор заходу зазначає, що дослідження реалізовано у межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США. Опитування проводилося також за проєктом Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Оцінки та висновки авторів не слід розглядати як офіційну позицію Посольства.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Опитування: Половина українців очікують покращення рівня добробуту протягом 2-3 років

Згідно з опитуванням, 49,5% українців очікують покращення рівня добробуту своїх родин протягом найближчих 2-3 років.

Про це розповів директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко під час презентації в Укрінформі результатів соціологічного опитування «Соціально-економічне самопочуття громадян України: підсумки року війни».

"Щодо рівня добробуту, то 49,5% очікують змін на краще протягом найближчих двох-трьох років, а 10% очікують, що цей у період їх добробут зміниться на гірше. Такий оптимізм виглядає дещо парадоксальним з огляду на оцінку реальних змін доходів", - сказав він.

Биченко зазначив, що трохи більше третини опитаних вважають, що рівень добробуту їхньої родини дуже поганий ( 8,3%) або досить поганий (26,5%), 12% вважають, що він добрий або дуже добрий. Також половина опитаних (49,7%) вважають, що їх рівень добробуту не добрий і не поганий. При цьому 48% громадян не очікують якихось змін у найближчі три місяці у добробуті їхньої родини.

За даними опитування, після 24 лютого 2022 року, 53% українців зауважили, що їхні доходи зменшилися, при цьому збільшення доходів констатували лише 6% опитаних.

Також 52% українців очікують покращення економічної ситуації в країні протягом двох-трьох років і лише 11% очікують змін на гірше.

Провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Пищуліна відзначила, що оптимістичні настрої українців щодо змін на краще в економіці та добробуті родин протягом 2-3 років може бути пов'язаний з тим, що завдяки потужній підтримці з боку міжнародних партнерів, вчасним діям уряду, а також завдяки зусиллям приватного бізнесу, Україні вдалося втримати економіку, зупинити її колапс та втримати соціальну сферу.

Соціологічне опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 22 лютого по 1 березня 2023 року в рамках проєкту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Оцінки та висновки авторів дослідження не слід розглядати як офіційну позицію Посольства. Дослідження реалізовано у межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях — лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-