Парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт про «іноагентів»

Парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт про «іноагентів»

Укрінформ
Парламент Грузії на пленарному засіданні у п'ятницю відхилив у другому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», припинивши таким чином його розгляд.

Про це повідомляє Новини-Грузія, передає Укрінформ.

Зазначається, що це процедурний спосіб скасування законопроєкту, відмовитись від якого напередодні пообіцяла правляча партія на тлі масових протестів. Відповідно до законодавства Грузії, для офіційного відкликання законопроєкту необхідно було подати проєкт, прийнятий у першому читанні, на пленарному засіданні та провалити його на голосуванні у другому читанні.

Законопроєкт у другому читанні не підтримали 35 депутатів, за висловився один член парламенту.

Як повідомлялося, члени руху «Сила народу», які формально оголосили про вихід із правлячої партії «Грузинська мрія», внесли до парламенту два законопроєкти – «Про прозорість іноземного впливу» та «Про реєстрацію іноземних агентів».

Читайте також: Держдеп радить владі Грузії зосередитися на євроінтеграції, якої прагне народ

Представники грузинської опозиції, НУО та журналісти, країни ЄС та США вважають, що влада Грузії хоче перейняти російський досвід боротьби з «іноагентами» і створити в країні репресивний механізм. У Брюсселі заявили, що ухвалення таких законів несумісне з виконанням рекомендацій для набуття Грузією статусу кандидата в Євросоюз, з нормами та цінностями ЄС.

Законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» депутати затвердили у першому читанні у прискореному режимі, 7 березня – незважаючи на те, що планували обговорити ініціативу 9 березня.

Читайте також: Президент Грузії: Влада має останній шанс показати, що вона не є проросійською силою

Це викликало масштабні протести під будівлею грузинського парламенту, в результаті чого було затримано 133 особи.

У четвер правляча партія «Грузинська мрія» та рух «Сила народу» вирішили відкликати з парламенту Грузії законопроєкт про «іноагентів», ухвалений у першому читанні. Представництво ЄС у Грузії привітало це рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-