Ексміністра оборони Казахстану засудили до 12 років

Ексміністра оборони Казахстану засудили до 12 років

Укрінформ
Колишнього міністра оборони Казахстану Мурата Бектанова засуджено до 12 років колонії суворого режиму за перевищення своїх службових обов'язків під час антиурядових протестів у січні 2022 року.

Про це повідомляє Радіо Азаттик, повідомляє Укрінформ.

Згідно з повідомленням спеціалізованого міжрайонного військового суду у кримінальних справах в Астані, Мурата Бектанова засуджено за частиною 3 статті 451 («Перевищення влади») Кримінального кодексу у справі, що її було розпочато після кровопролитних січневих подій 2022 року. Детальної інформації суд не надав, посилаючись на гриф секретності у справі колишнього міністра.

Інформація про те, що справу Бектанова передали до військового суду, з’явилася у жовтні минулого року. Він був звільнений з посади 19 січня 2022 року, через вісім днів після того, як іншим указом президента країни зберіг посаду невдовзі після антиурядових протестів у країні на початку 2022 року.

Військові та поліція брали участь у їх придушенні. У низці міст тоді протести переросли в заворушення, загинули понад 200 людей.

Бектанова затримали у лютому минулого року за статтею про невиконання посадовцем своїх службових обов'язків. Пізніше дії підозрюваного були перекваліфіковані на перевищення влади, скоєне в бойовій обстановці і яке спричинило тяжкі наслідки.

Читайте також: Експрезидента Казахстану Назарбаєва позбавили пожиттєвих привілеїв

За версією слідства, у період оголошеного владою надзвичайного стану Бектанов віддавав незаконні накази та залишив без захисту військові стратегічні об'єкти, повідомив на початку нинішнього року генпрокурор Казахстану Берік Асилов, виступаючи з доповіддю про розслідування січневих подій 2022 року. Адвокати Бектанова заяви генпрокурора публічно не коментували.

Як повідомлялося, протести у січні 2022-го на заході Казахстану почалися після стрибка цін на пальне. Пізніше вони поширилися на інші регіони країни й у деяких містах переросли в мародерство і погроми. В Алмати озброєні люди захопили та підпалили акімат та резиденцію президента. Влада оголосила надзвичайний стан і заявила про напад терористів, звинувативши в організації заворушень деякі зарубіжні сили. Президент Касим-Жомарт Токаєв оголосив у країні надзвичайний стан і звернувся за військовою допомогою до ОДКБ.

За звинуваченням у причетності до заворушень було заарештовано кількох високопосадовців, у тому числі колишнього голову КНБ Каріма Масімова, який входив в оточення експрезидента Нурсултана Назарбаєва, якого було усунуто з посади в розпал протестів.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch у грудні заявила, що розслідування січневих подій влада проводила односторонньо, а сім'ї вбитих і сотні людей, які були поранені або зазнали тортур, так і не дочекалися правосуддя. Влада Казахстану не погодилася з такою оцінкою.

Фото: Zakon

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-