У Франції проходять багатотисячні протести через пенсійну реформу уряду

У Франції проходять багатотисячні протести через пенсійну реформу уряду

Укрінформ
Сотні тисяч людей вийшли на демонстрації по всій Франції в суботу, протестуючи проти планів уряду провести пенсійну реформу, яка включатиме підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Французи проводять на пенсії найбільшу кількість років серед країн-учасниць Організації з економічного співробітництва та розвитку, і це вважається у Франції перевагою, від якої, як свідчать опитування громадської думки, більшість людей не бажають відмовлятися.

Натомість президент Еммануель Макрон вважає реформу «життєво важливою» для забезпечення життєздатності національної пенсійної системи.

За попередніми оцінками ЗМІ, сьогодні кількість учасників протесту в Парижі зросла приблизно на 20%  порівняно з останніми акціями, що прокотились країною у вівторок, 7 лютого.

Профспілки, які організовували демонстрації, сподівались на величезну явку й намагалися залучити людей різного віку та походження, щоб показати уряду масове невдоволення реформою.

У спільній заяві перед суботніми маршами всі основні профспілки закликали уряд відкликати законопроєкт і попередили, що намагатимуться «зупинити» Францію з 7 березня, якщо їхні вимоги не будуть виконані, й оголосили на 16 лютого початок національного страйку.

«Якщо уряд залишатиметься глухим, міжпрофспілкова група вимагатиме закриття Франції», - йдеться в їхній заяві напередодні нинішніх маршів.

Дебати в парламенті Франції щодо пенсійної реформи розпочалися цього тижня, і до них прикута пильна увага профспілок. 

Читайте також: У Франції пройшли нові протести проти пенсійної реформи

Парламентська опозиція запропонувала тисячі поправок, щоб ускладнити дебати і зрештою спробувати змусити уряд ухвалити законопроєкт без голосування в парламенті указом президента, що негативно вплине на підтримку Макрона французами.

Згідно з оцінками Міністерства праці, підвищення пенсійного віку на два роки та продовження періоду виплат дасть додаткові €17,7 мільярда ($19,18 мільярда) щорічних пенсійних внесків і дасть змогу пенсійній системі вийти на беззбитковість до 2027 року.

Профспілки наполягають, що існують інші способи зробити це, наприклад, збільшити податки для дуже багатих чи попросити роботодавців і забезпечених пенсіонерів робити більше внесків.

Як повідомляв Укрінформ, французькі фермери пригнали сотні тракторів до Парижа в середу на знак протесту проти обмежень використання пестицидів та інших екологічних норм.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-