Землетруси в Туреччині та Сирії викликали велику кількість деформацій земної кори - вчені

Землетруси в Туреччині та Сирії викликали велику кількість деформацій земної кори - вчені

Укрінформ
Управління геопросторової інформації Японії повідомило, що два потужні землетруси, які сталися в Туреччині та Сирії в понеділок, викликали деформацію земної кори в постраждалих районах, одна з яких перевищує два метри.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NHK.

Управління проаналізувало дані радарів, отримані у середу супутником спостереження за земною поверхнею. Воно підтвердило деформацію земної кори розміром щонайменше 10 см у всьому постраждалому районі, особливо навколо епіцентру землетрусу в Туреччині.

Деформації розміром до одного метра виявлено біля Східно-Анатолійського розлому, що проходить приблизно за 50 кілометрів на північний схід від епіцентру першого землетрусу, магнітуда якого сягала 7,8.

Читайте також: Пошук постраждалих після землетрусу в Туреччині: українські рятувальники розібрали 35 завалів

Також виявлено деформацію розміром два метри і більше поряд з епіцентром другого землетрусу магнітудою 7,5, що стався через понад дев'ять годин після першого. Ця деформація утворилася вздовж розлому поряд із епіцентром.

Управління вважає, що під час землетрусів відбулося зміщення активних розломів біля поверхні землі, що спричинило потужні поштовхи.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 10 лютого кількість загиблих від землетрусів у Туреччині та Сирії досягла 21719, поранених - 79487. ООН ситуацію назвала "жахом на вершині жаху" та закликала про збільшення допомоги обом країнам.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-