Порушення виробництва на ядерному об'єкті: Захід розкритикував Іран після доповіді МАГАТЕ

Порушення виробництва на ядерному об'єкті: Захід розкритикував Іран після доповіді МАГАТЕ

Заява
Укрінформ
Зміна Іраном конфігурації центрифуг зі збагачення урану на заводі у Фордо без інформування Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) суперечить зобов’язанням Тегерана згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

Про це йдеться у спільній заяві урядів Франції, Німеччини, Великої Британії і Сполучених Штатів, оприлюдненій Міністерством закордонних справ ФРН, передає Укрінформ.  

У документі зазначається, що держави взяли до відома звіт МАГАТЕ про те, що Іран вніс суттєві зміни в конфігурацію деяких центрифуг на заводі у Фордо без попереднього інформування агентства, і тепер ці центрифуги виробляють високозбагачений - до рівня 60% - уран.

Читайте також: В аеропорту Лондона виявили пакет зі слідами урану

Як наголошується, така зміна суперечить зобов’язанням Ірану згідно з Угодою про гарантії у межах ДНЯЗ і підриває здатність МАГАТЕ підтримувати своєчасне виявлення порушень на ядерних об’єктах Ірану. 

«Виявлена зміна конфігурації каскадів центрифуг, які використовуються для виробництва майже збройового урану, засвідчує необхідність виконання Іраном усіх своїх зобов’язань і його згоди на додаткові гарантії, моніторинг яких МАГАТЕ вважає необхідним з огляду на виробництво Іраном високозбагаченого урану», - йдеться у спільній заяві.

Її автори заявили, що оцінюють дії Ірану на основі об’єктивних звітів МАГАТЕ, а не «ймовірних намірів Ірану».

Читайте також: Постійні місії МАГАТЕ працюють на всіх українських АЕС - Шмигаль

«Ми нагадуємо, що виробництво Іраном високозбагаченого урану на заводі у Фордо несе значні ризики, пов’язані з незаконним розповсюдженням ядерної зброї, і не містить жодного переконливого обґрунтування його подальшого використання для цивільних потреб», - наголошується в заяві.

У ній також зазначається, що останні дії Ірану викликають ще більше занепокоєння на тлі майже дворічного припинення Тегераном виконання своїх зобов’язань щодо прозорості ядерної програми та надання для перевірки ядерних об’єктів згідно зі Спільним всеосяжним планом дій (Іранська ядерна угода від 2015 року), включаючи виконання додаткового протоколу. 

«Ми закликаємо Іран дотримуватись усіх своїх юридично обов’язкових міжнародних зобов’язань згідно з ДНЯЗ і повністю співпрацювати з Агентством у питанні ефективних гарантій у Фордо», - йдеться в заяві.

Читайте також: Рішення про розрив дипломатичних відносин залежатиме від поведінки Ірану – Кулеба

Як повідомлялося, у листопаді минулого року Організація з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) заявила про початок виробництва збагаченого до 60% урану на ядерному об'єкті у Фордо у відповідь на резолюцію МАГАТЕ.

Фото: @Imago

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-