У Лівані відновили розслідування щодо вибуху в порту Бейрута після 13 місяців паузи

У Лівані відновили розслідування щодо вибуху в порту Бейрута після 13 місяців паузи

Укрінформ
Ліванський суддя, який розслідує смертоносний вибух у порту Бейрута в 2020 році, поновив свою роботу після 13-місячної паузи через політичний тиск. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yahoo.

"Суддя Тарек Бітар вирішив відновити своє розслідування (щодо вибухів у порту Бейрута — ред.)", - заявив один із представників у судовій владі.

Розслідування причин вибуху, одного з найбільших неядерних вибухів в історії, було призупинено з грудня 2021 року через серію скарг на Бітара, які перешкоджали його роботі.

Читайте також: Поштовою розсилкою вибухівок в Іспанії керували російські спецслужби - NYT

Чиновник сказав, що в понеділок Бітар наказав звільнити п'ятьох затриманих підозрюваних і висунув звинувачення проти восьми інших.

Зазначається, що, попри несподіване рішення, Бітар продовжує зазнавати величезного тиску з боку політиків, які подали проти нього десятки скарг, що змусило його припинити розслідування 13 місяців тому.

Серед них кілька ексміністрів, двоє з яких отримали ордери на арешт після того, як не з’явилися на допит.

Як повідомляв Укрінформ, 4 серпня 2020 року в порту Бейрута вибухнули 2750 тонн аміачної селітри, які шість років зберігалися без дотримання заходів безпеки. За повідомленнями ЗМІ, судно, з якого було конфісковано селітру, належало росіянину.

Унаслідок руйнувань більш як 300 тисяч жителів столиці Лівану залишилися без даху над головою. Загинули понад 220 осіб.

Після цього у країні почалися масові протести. Громадяни звинувачували владу в корупції та некомпетентності - на їхню думку, це стало однією з причин трагедії.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-