Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як народ Саха познайомився з російським світом

Як народ Саха познайомився з російським світом

Укрінформ
З невеликих населених пунктів Крайньої Півночі на війну мобілізовано майже все працездатне молоде чоловіче населення 

Республіка Саха (Якутія) розташована на Далекому Сході російської федерації (далі рф), вздовж Північного Льодовитого океану, з населенням приблизно 1 мільйон осіб. Якутськ є її столицею і найбільшим містом. Республіка має репутацію країни з екстремальним і суворим кліматом, тут зареєстровані найнижчі температури. Звичайні зимові середні значення зазвичай опускаються нижче −35°C (−31°F) у Якутську. Гіперконтинентальні тенденції також призводять до теплого літа на більшій частині республіки. 

Народ саха, або якути, є нащадком тюркських кочівників і походить з регіону навколо озера Байкал. Але в тринадцятому і чотирнадцятому століттях монголи прибули з півдня разом з іншими народами, і саха рухалися на північ і схід, осівши врешті-решт у басейні річки Лена, пізніше названому Якутією. Якутськ заснований в 1632 році. 

У 1638 році була створена Якутська губернія. москва колонізувала та включила цю територію до царату на в 17 столітті, зобов’язавши корінне населення цього регіону платити данину з хутра. У початковий період після російського завоювання чисельність саха скоротилася на 70%, бо кількість росіян там збільшилася. 

В Якутії відбулися одні з останніх битв громадянської війни в росії, і більшовицька влада реорганізувала Якутську область в автономну республіку, Якутську АРСР, у 1922 році. У радянську еру в цю область також відбулася міграція багатьох слов’ян, зокрема й українців. 

Після розпаду СРСР коли була створена рф, в її складі була Республіка Саха Якута (РСЯ). 1990-ті роки були економічно жорстокими для більшої частини рф, але політично розширювали сили для рухів етнічної свідомості  і призвели до культурного відродження саха. Завдяки угоді, підписаній між керівниками РСЯ та Борисом Єльциним, РСЯ отримала більшу фінансову автономію щодо доходів від своїх природних ресурсів. Незважаючи на те, що росіяни все ще перевищували їх загалом, Саха відновила свою демографічну силу, оскільки десятки тисяч етнічних росіян повернулися до самої росії. 

Ця тенденція почала змінюватися, коли посаду президента зайняв володимир путін. За його режиму москва знову централізувала владу над своїми околицями. Держава отримала контрольний пакет акцій алмазної промисловості РСЯ, ставши мажоритарним акціонером її монопольної компанії. У 2016 році рф ініціювала закон про садибне заселення периферійних територій росії шляхом безкоштовного надання землі громадянам, які бажали туди переселитися. 

Представник Саха, який живе в Сполучених Штатах, нещодавно зауважив: 

«Мій народ познайомився з російським світом 400 років тому, вогнем і мечем на наші землі прийшли «першопрохідці» в пошуках краю землі. Вони вбивали чоловіків, ґвалтували жінок і дітей. Мої предки чинили опір, але технологічна перевага дозволила росіянам швидко завоювати всю Якутію. Це були темні сторінки в історії мого народу, сповнені болю та страждань, і лише величезні розміри моєї землі та розпорошене життя мого народу дозволили вижити в таких важких умовах. Минали роки, змінювалася країна, змінювалися королі, імператори та секретарі, ставлення, побудоване за принципом: метрополія-колонія, не змінювалося. москва продовжує викачувати ресурси: газ, нафту, золото, алмази тощо. У відповідь ми отримуємо забруднені річки, токсичні відходи та промислові відходи. Я, будучи повноправним громадянином країни, є людиною другого сорту, я маю менше прав у своїй країні, ніж білі, шовінізм і націоналізм є державною політикою країни. Ми довго мовчали, тому що ми боїмося, нас закривають, нас викрадають, нас вбивають, і це відбувається сьогодні. Навіть я, перебуваючи тут у безпеці, тими самими словами ставлю під загрозу своїх родичів, які зараз там живуть. Але я не маю права мовчати, я хочу, щоб увесь світ визнав народ Саха: скромний, працьовитий, добрий, талановитий і екологічний народ». 

21 вересня 2022 року указом президента рф путін оголосив додаткову мобілізацію військових в рф. У ЗМІ була офіційна заява Міноборони про призов 300 тисяч резервістів. У той час як офіційна російська влада приховувала справжню статистику, аналіз перших днів мобілізації з 22 по 25 вересня 2022 року, проведений антивоєнними активістами РСЯ, Республіки Бурятія, Республіки Тива та Республіки Калмикії, а також незалежні російські ЗМІ продемонстрували етнічну вибірковість і відверто непропорційну кількість мобілізованих з етнічних регіонів порівняно з центральними регіонами та містами рф. Таким чином, з невеликих населених пунктів Крайньої Півночі мобілізовано майже все працездатне молоде чоловіче населення. 

Ця нещодавня непропорційна мобілізація ще більше роздратувала народ Саха. Останнім часом приєднуються представники Саха до організації Американці проти Російського імперіалізму. Один представник завважив, що Саха вживають гарматним м’ясом у несправедливій війні. 

 Аскольд Лозинський

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-