Токаєв розпустив депутатів і призначив позачергові вибори до парламенту Казахстану

Токаєв розпустив депутатів і призначив позачергові вибори до парламенту Казахстану

Укрінформ
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв розпустив Мажиліс парламенту сьомого скликання і призначив позачергові вибори депутатів на 19 березня.

Про це повідомляє Zakon.kz, передає Укрінформ.

"Відповідно до підпункту 2) статті 44, пункту 1 статті 63 Конституції Республіки Казахстан, статті 85 Конституційного закону Республіки Казахстан "Про вибори в Республіці Казахстан" глава Казахстану ухвалив: розпустити Мажиліс Парламенту Республіки Казахстан сьомого скликання; призначити позачергові вибори депутатів Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан на 19 березня 2023 року", - йдеться в повідомленні.

Також на офіційному сайті президента опубліковано указ про дострокове припинення повноважень масліхатів усіх рівнів.

Читайте також: Парламент Казахстану позбавив недоторканності родину Назарбаєва

Токаєв заявив, що тепер 70% депутатів Мажилісу обиратимуть за партійними списками, а 30% - за одномандатними округами. За змішаною виборчою системою, у співвідношенні 50 на 50, відбудуться і вибори в масліхати областей і міст республіканського значення. А на виборах до масліхатів районів і міст обласного значення громадяни голосуватимуть тільки за кандидатів за одномандатними округами.

Виступаючи з посланням народу Казахстану, 1 вересня 2022 року президент Касим-Жомарт Токаєв запропонував провести вибори до парламенту і масліхати в першій половині 2023 року.

19 січня 2023 року він провів консультації з головами палат парламенту Казахстану і прем'єр-міністром щодо розпуску Мажилісу і дострокового припинення повноважень масліхатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-