В ЄС різко відреагували на рішення влади Республіки Сербської щодо нагородження путіна

В ЄС різко відреагували на рішення влади Республіки Сербської щодо нагородження путіна

Укрінформ
Європейський Союз та його країни-члени взяли до уваги рішення влади Республіки Сербської, територіального суб’єкта Боснії і Герцеговини, нагородити найвищим орденом цього утворення президента рф путіна, засуджують це рішення та вживатимуть «відповідних заходів».

Про це в понеділок у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Весь світ знає, ким є путін. ЄС засуджує рішення Республіки Сербської та її влади нагородити путіна орденом, оскільки путін несе пряму відповідальність за злочинну агресію проти України. Він той, хто віддає накази, за якими були вбиті цивільні люди в Україні, відповідно до яких руйнується українська цивільна інфраструктура. Підтримка путіна у таких обставинах ізолює Республіку Сербську та її керівництво у міжнародному вимірі. Немає місця в Європейському Союзі для нагород політиків, що віддають накази на руйнацію сусідніх країн та на вбивства їх народів. Це має бути дуже зрозумілим для всіх. Це рішення лідерів Республіки Сербської є гідним жалю та хибним», - наголосив речник ЄС.

Стано також засудив саму церемонію святкування так званого дня республіки у столиці Республіки Сербської, Баня-Луці, оскільки таке свято було визнано протизаконним рішенням Конституційного суду країни ще вісім років тому.

Читайте також: НАТО та Євросоюз підпишуть нову декларацію про співпрацю

«Політичні лідери Боснії і Герцеговини та всіх її суб’єктах точно знають, яку увагу ЄС приділяє верховенству права, дотриманню рішень Конституційного суду та влади країни. Це навіть більш важливо після того, як БіГ отримала статус країни-кандидата. Тож рішення Конституційного суду мають поважатися. Все, що відбувається у політичному житті та у діях політиків БіГ, має відповідати очікуванням ЄС та Конституції БіГ», - наголосив речник.

Він також наголосив на неприпустимості провокаційних висловлювань, які можуть підірвати стабільність у регіоні, зокрема, чергову провокаційну заяву Милорада Додика, лідера Республіки Сербської, який під час згаданого святкування заявив, що всі серби мають об’єднатися та «жити в одній державі».

«Додик є свідомим щодо неприйнятності для ЄС будь-якої риторики, що спрямована на розділення людей, як і всіх кроків, що підривають єдність, територіальну цілісність та суверенітет Боснії і Герцеговини. Ми маємо діалог, і влада в Баня-Лука знає дуже добре нашу позицію… Якщо пан Додик вирішив, попри все це, нагородити путіна найвищою нагородою Республіки Сербської , якщо він продовжує кроки, які є неприйнятними, тоді ЄС візьме це до уваги, та країни-члени будуть вирішувати, якими будуть подальші дії стосовно пана Додика», - додав Стано.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, лідер Республіки Сербської Милорад Додик учора під час промови на церемонії «святкування» оголосив про «заочне» нагородження президента рф «як гаранта Дейтонських угод», за якими була створена Республіка Сербська, та пообіцяв вручити цю нагороду «за першої можливості». Водночас Додик заявив, що рішення про нагородження путіна було прийнято задовго до початку війни росії проти України, а відносини між Республікою Сербською та росією не залежать від цього «конфлікту».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-