Болгарія відмовилася видати білорусі українського волонтера Трофимчука

Болгарія відмовилася видати білорусі українського волонтера Трофимчука

Укрінформ
Суд у Болгарії відмовився екстрадувати українського волонтера Дмитра Трофимчука на запит білорусі.

Про це болгарській службі Радіо Свобода повідомила його адвокат та підтвердила пресслужба суду, передає Укрінформ.

Згідно з рішенням суду, влада білорусі не може забезпечити дотримання прав людини у вʼязницях. Суд також не може покладатися на письмові обіцянки мінська, що Трофимчук не піддасться жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню після екстрадиції і до нього не будуть застосовані насильство і тортури, сказано в обґрунтуванні судового рішення.

Трофимчука звільнили з-під варти, зараз він перебуває зі своєю родиною.

38-річного Трофимчука затримали в листопаді 2022 року при спробі вʼїхати до Болгарії з Румунії: зʼясувалося, що його розшукує Інтерпол на запит білорусі. Разом із Трофимчуком їхали його дружина та троє дітей. Їхній будинок в Україні був зруйнований під час бомбардування на початку війни.

Трофимчука заарештували та помістили під варту. Після цього в кількох містах Болгарії пройшли акції на його захист. За словами протестувальників, Трофимчук збирає гуманітарну допомогу для України, а звинувачення проти нього сфабриковані.

білоруська влада стверджує, що Трофимчук у 2011–2012 роках перебував в організованій злочинній групі, яка незаконно отримувала персональні та банківські дані громадян 84 країн. Офіційний мінськ заявляє, що за допомогою цієї інформації в інтернет-магазинах було проведено 160 тисяч транзакцій на суму майже вісім мільйонів доларів.

Трофимчук заперечує, що зробив щось незаконне. За словами його родичів, він навіть не знав, що перебуває в розшуку.

Читайте також: До білорусі прибула авіація рф, офіційно - для «спільних навчань»

Міжнародні спостерігачі свідчать про репресії щодо опозиціонерів у білорусі, масові затримання та арешти активістів білоруського громадянського суспільства та журналістів, порушення прав жінок у країні. У 2021 році США та ЄС запровадили санкції щодо білорусі за порушення прав людини та «жорстокі репресії проти цивільного населення» після придушення масових протестів проти результатів президентських виборів у 2020 році.

Після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ЄС, США та інші країни запровадили нові санкції проти білорусі через допомогу, яку країна надає росії.

Фото із соцмереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-