У США випустили із вʼязниці одну з головних шпигунок холодної війни

У США випустили із вʼязниці одну з головних шпигунок холодної війни

Укрінформ
Одну з найвідоміших шпигунів часів холодної війни, яких викрили США, 65-річну Ану Монтес звільнили з в'язниці, де вона провела понад 20 років.

Про це повідомляє BBC, передає Укрінформ.

Фото: FBI

Як зазначається, Монтес майже два десятиліття шпигувала на користь Куби, працюючи аналітиком у Розвідувальному управлінні Міністерства оборони США Після її арешту у 2001 році офіційні особи заявили, що вона майже повністю викрила операції американської розвідки на острові.

Один чиновник назвав її серед "найшкідливіших шпигунів", яких будь-коли спіймали у США.

Мішель Ван Клів, яка очолювала контррозвідку при президентові Джорджі Буші, заявила Конгресу у 2012 році, що Монтес "скомпрометувала все - практично все, - що ми знали про Кубу і про те, як ми діяли на Кубі".

Встановлено, що Монтес протягом майже двох десятиліть кожні кілька тижнів зустрічалася з кубинськими кураторами в ресторанах Вашингтона й надсилала їм на пейджер закодовані повідомлення з надсекретною інформацією. Вказівки шпигунка отримувала за допомогою короткохвильового радіо.

Читайте також: У Польщі судитимуть росіянина і білоруса за шпигунство на користь рф

Після арешту Монтес звинуватили в розкритті осіб чотирьох американських шпигунів і безлічі секретних матеріалів. Її засудили до 25 років ув'язнення, а суддя, який ухвалював вирок, заявив, що вона поставила під загрозу "націю в цілому".

Читайте також: Фінська поліція розслідує вже третій випадок шпигунства

Після звільнення Монтес залишатиметься під наглядом протягом п'яти років після звільнення, також відстежуватиметься її користування інтернетом. Їй буде заборонено працювати на уряд або контактувати з іноземними агентами без дозволу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-