В Ірані через карикатури Charlie Hebdo закрили Французький дослідницький інститут

В Ірані через карикатури Charlie Hebdo закрили Французький дослідницький інститут

Укрінформ
У Тегерані рішенням влади закритий Французький дослідницький інститут. Це стало реакцією на карикатури на релігійного лідера Ірану Алі Хаменеї, опубліковані у французькому гумористичному журналі Charlie Hebdo.

Як передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода, іранська влада звинуватила Францію у святотатстві та заявила, що перегляне своє ставлення до культурної співпраці з Францією, а посол країни в Тегерані викликаний до іранського МЗС.

Журнал Charlie Hebdo, відомий сатирою на політичні теми, у грудні оголосив серед читачів конкурс карикатур на аятолу Хаменеї. Редакція додала, що робить це на підтримку іранців, які борються за свободу, і хоче «висміяти цього релігійного лідера з іншої епохи, щоб відправити його на звалище історії». 4 січня у новому випуску журналу були опубліковані малюнки переможців конкурсу. Серед авторів були й іранські громадяни, і люди іранського походження, що живуть в інших країнах.

Читайте також: США запровадили нові санкції проти Ірану за поставки росії БПЛА та ракетні програми

Публікація викликала гнів у іранської влади. Представник МЗС Ірану Насер Канаані заявив, що Франція не має права ображати національні та релігійні цінності мусульман під приводом свободи самовираження. МЗС також заявило, що закриття Французького інституту – лише «перший крок», який Іран робить у відповідь на публікацію в Charlie Hebdo, і що ця публікація була інспірована сіоністами.

Читайте також: У Нідерландах лідери 10 парламентських партій закликають посилити санкції проти Ірану

Нагадаємо: французький гумористичний журнал Charlie Hebdo виходить із 1970 року. Він відомий своїми карикатурами на суспільно-політичну тематику. 7 січня 2015 року внаслідок нападу на редакцію журналу загинуло 12 людей, у тому числі його відомі автори. Напад здійснили радикальні ісламісти, основним мотивом стало невдоволення карикатурами на пророка Мухаммеда.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-