Влада Косова закликала місію НАТО розібрати барикади сербів

Влада Косова закликала місію НАТО розібрати барикади сербів

Укрінформ
Прем'єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті звернувся до місії НАТО KFOR із проханням гарантувати вільне пересування на півночі республіки, де сербське населення збудувало барикади.

Про це повідомляє косовська служба «Радіо Свобода», передає Укрінформ.

Він наголосив, що чекає, поки KFOR прибере барикади на заблокованих дорогах на півночі.

Ситуація на півночі Косова загострилася ще наприкінці липня цього року, після того, як косовський уряд постановив перереєструвати номерні знаки та документи, видані в Сербії. 

За день до того, як постанова набула чинності, серби з північного Косова заблокували дороги.

Читайте також: Косово планує найближчими днями подати офіційну заявку на вступ до ЄС

Сербія, яка не визнає незалежність Косова та вважає його своєю територією, відповідно, не визнає і його права щодо реєстрації таких документів.

Водночас прем’єр-міністр Косова Альбін Курті заявив, що «нелегальні сербські структури на півночі почали блокувати дороги та стріляти» ще до того, як Косово стало видавати документи на в’їзд-виїзд на кордоні з Сербією.

У серпні влада Косова та Сербії змогли домовитися щодо перереєстрації документів та автомобільних номерних знаків. Тоді високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що косовські серби зможуть вільно подорожувати між Косовом та Сербією, використовуючи свої ідентифікаційні картки.

Читайте також: Вучич збирає Раду національної безпеки Сербії через ситуацію в Косові

У листопаді після переговорів Сербія погодилася більше не видавати номерні знаки з позначеннями міст Косова. У використанні залишаться номерні знаки, які видали за останні три роки, але нові номери тепер не випускатимуть.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-