У Німеччині обрали слово року - «Перелом» або «Зміна часів»

У Німеччині обрали слово року - «Перелом» або «Зміна часів»

Укрінформ
Словом 2022 року в Німеччині обрано слово «Перелом» або «Зміна часів».

Таке рішення прийняло журі Товариства німецької мови (GfdS), передає Укрінформ.

«Зовсім не нове слово, яке позначає початок християнської ери, а в більш загальному значенні — будь-який перехід до нової ери, було виразно використано у цьому другому значенні федеральним канцлером Шольцом. Напад росії на Україну 24 лютого 2022 року знаменує собою «переломний момент в історії нашого континенту», - поясняє журі.

Філологи нагадують, що в цьому ж контексті федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр говорив про «перелом епохи». Йдеться про повну зміну економічної та енергетичної політики Німеччини, але також перегляд відносин з іншими міжнародними партнерами, такими як Китай. Також відбувся емоційний поворот для багатьох людей.

На другому місці опинився безглуздий, на перший погляд, вислів «війна за мир». Він також стосується російсько-української війни. «Для московської пропаганди це військова спецоперація, для багатьох, особливо в НАТО, просто загарбницька війна. Навіть у політичних партіях з пацифістськими традиціями поширювалася думка, що Україну потрібно підтримувати зброєю, щоб захистити свою державну цілісність і згодом досягти міцного миру у Східній Європі», - йдеться в описі рейтингу, який оприлюднено 9 грудня.

Читайте також: Оксфордський словник назвав словом року вислів «режим гобліна»

На третій і четвертій позиції – слова, які описують наслідки війни - «гальмо ціни на газ» та «інфляційний біль».

Чи не вперше тема війни стала провідною у такій суто лінгвістичній справі як вибір слова року.

Як повідомляв Укрінформ, укладачі словника англійської мови Collins Dictionary назвали “пермакриза” головним словом 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-