У Вільнюсі демонтаж радянського меморіалу проходить без протестів

У Вільнюсі демонтаж радянського меморіалу проходить без протестів

Укрінформ
Представник Вільнюського самоврядування Габріелюс Грубінскас повідомив про демонтаж у середу однієї з шести стел меморіалу радянським солдатам на Антакальніському кладовищі міста, провокацій і протестів немає.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Delfi.

«Сьогодні одну із 6 стел уже зняли та вивезли. Роботу продовжать завтра. Планується, що до понеділка всі стели будуть вивезені, вони зберігатимуться на території Grinda (литовське комунальне підприємство – ред.)», - повідомив Грубінскас.

Він окремо зазначив, що за роботами з демонтажу стежили встановлені раніше відеокамери, жодних провокацій не зафіксовано.

Демонтаж радянського меморіалу почався у вівторок.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні поточного року литовський міністр культури Симонас Кайріс підписав указ, який дозволяє муніципалітетам країни приймати рішення про радянську спадщину на кладовищах. При цьому частина пам'ятників знаходилася у списках пам'ятників, які охороняються.

Читайте також: У латвійському Даугавпілсі демонтували два радянські пам'ятники

У червні оцінна рада Департаменту культурної спадщини при Міністерстві культури Литви ухвалила виключити постаті Антакальніського меморіалу з Реєстру нерухомих культурних цінностей. Після цього Вільнюське самоврядування отримало дозвіл на демонтаж шести скульптур солдатів меморіального ансамблю радянським воїнам Другої світової війни на Антакальніському кладовищі.

Через апеляції проросійських сил до ЮНЕСКО демонтаж пам'ятника було на деякий час затримано.

Після того, як росія розпочала 24 лютого повномасштабну війну в Україні, вже було оглянуто та демонтовано деякі радянські меморіали у різних місцях Литви.

В інших балтійських країнах, Латвії та Естонії, під час демонтажу радянських пам'ятників було зафіксовано провокації, що призвели до локальних протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-