У Новій Зеландії визнали дискримінаційним 18-річний віковий виборчий ценз

У Новій Зеландії визнали дискримінаційним 18-річний віковий виборчий ценз

Укрінформ
Верховний суд Нової Зеландії визнав дискримінаційним положення виборчого законодавства, яке дає право голосу лише громадянам країни, старшим 18 років.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Reuters.

Зазначається, що позов було подано до суду ще в 2020-му році правозахисною групою “Зробіть це 16”, яка прагне знизити виборчий віковий ценз у країні до 16 років. “Верховний суд постановив, що чинний 18-річний віковий ценз для виборів не відповідає національному Білю про права, що дає права бути вільним від вікової дискримінації людям, які досягли 16 років”, - йдеться у матеріалі.

Читайте також: Нова Зеландія запровадила нові санкції проти росії

Рішення Верховного суду запускає процес внесення цього питання на обговорення новозеландського парламенту, однак не зобов’язує законодавців змінювати віковий ценз.

Прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн вже заявила, що її уряд підготує законопроєкт про зниження вікового цензу для участі у виборах до 16 років та винесе його на розгляд парламенту.

“Особисто я підтримую зниження виборчого віку, але це питання не вирішую я сама або уряд. Внесення подібних змін до виборчого законодавства вимагає підтримки 75% парламентарів”, - сказала Ардерн.

Як раніше повідомляло агентство, учора міністр оборони Нової Зеландії вперше в історії прибув до України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-