Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Польський шанс для наших жінок

Польський шанс для наших жінок

Укрінформ
Українські жінки в Польщі отримають унікальну можливість здобути сучасну освіту європейського рівня. Як це працюватиме

В Польщі зараз – більше мільйона українських жінок. Знайти роботу без знання мови та відповідної кваліфікації – завдання із зірочкою. Сидіти на соціальних виплатах від польського уряду – це не про українок, амбітних та освічених.

З іншого боку, Україна після перемоги потребуватиме фахівців європейського рівня. Ми всі бачили, який прогрес наша країна здійснила у сфері діджиталізації за передвоєнні роки. Наше завдання – зробити так, щоб після війни ми стали одним з ключових світових центрів розвитку інформаційних технологій.

Вже розумієте, до чого я веду? Наші тимчасові переселенки можуть стати людським капіталом для нової України!

А допоможе їм в цьому проєкт під назвою «Інкубація свободи для України – адаптація жінок до цифрової економіки». Його суть – навчати та перекваліфіковувати жінок з України, щоб якнайкраще задовольнити потреби цифрової економіки.

Проєкт Incubating Freedom for Ukraine реалізовуватиме польсько-український консорціум PERSPEKTYWY ACADEMY на чолі з відомою в Польщі освітньою фундацією Perspektywy, а також українським партнером Ukrainian Talent Foundation. Фінансуватиметься проєкт за рахунок американських та європейськиї грантів, а також Урядом Республіки Польща.

З українського боку до проєкту долучатимуться десятки провідних вишів. Першими партнерами стануть НТУУ «Київський політехнічний інститут» та Міжнародний університет фінансів.

До речі, ректор КПІ Михайло Згуровський є одним з ініціаторів проєкту та бере активну участь у його організації.

Наступними будуть Львівський університет імені Івана Франка та університет «Львівська політехніка». Далі цей список доповнять інші заклади освіти, в тому числі польські.

Для проєкту вже розроблено 16 освітніх програм. Ось назви деяких з них. «Мова програмування Java Core», «Діджиталізація бізнес-фінансів», «Методи та інструменти цифрового маркетингу», «Системи SMM в цифровій економіці», «Аналітика ланцюгів поставок в цифровій економіці».

Як бачимо, це саме те, що потрібно сучасному ринку праці: як в країнах Євросоюзу, так і в Україні – майбутній країні Євросоюзу.

Скажу відверто: я закохалася в цей проєкт з першого погляду. В його рамках я займатимуся координацією вишів, а також допомагатиму в тих питаннях, де учасникам знадобиться підтримка держави.

Проєкт буде презентовано на міжнародній конференції «Післявоєнна інноваційна трансформація України», яка відбудеться в Любліні 1-2 грудня. Вона пройде під патронатом Першої леді Польщі Агати Корнхаузер-Дуди. У конференції також візьме участь екс-президент Польщі Александр Квасьнєвський, який активно підтримує проєкт.

Перші навчальні сесії розпочнуться у лютому 2023 року. Стартові заняття та перевірка знань відбуватимуться за фізичної присутності учасниць. Сам навчальний процес проходитиме онлайн.

В момент видачі сертифікатів про закінчення курсів на учасниць вже «полюватимуть» роботодавці. Для них буде створено спеціальну платформу, на якій збиратимуть дані як про кандидаток на працевлаштування, так і про запити на фахівців з боку роботодавців.

Ви спитаєте: чи є ризик що учасниці проєкту після отримання освіти залишаться працювати в Євросоюзі?

Я відповім: ризик в житті є завжди. Але! Я багато спілкувалася з українськими жінками в Польщі й в інших країнах Європи. У нас є результати соціологічних опитувань. І ми точно знаємо, що майже всі жінки хочуть повернутися додому. І як тільки в Україні стане безпечно, вони обов’язково повернуться. Тим більше, коли вони матимуть нову сучасну кваліфікацію й розумітимуть, що в Україні вони зможуть стати частиною інноваційної економіки.

Зареєструватися для участі в проєкті жінки зможуть на порталі, який буде презентовано на форумі у Любліні.

Юлія Гришина

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-