З чого росЗМІ зліпили, що британці захоплюються російським солдатом

З чого росЗМІ зліпили, що британці захоплюються російським солдатом

Фактчек
Укрінформ
російська пропаганда маніпулює з коментарями в соцмережах західних видань і політиків

В одному з російських державних інтернет-видань оприлюднили повідомлення про те, що громадяни Великобританії ніби захоплюються російським солдатом, який, лежачи в окопі, відкинув від себе гранату, що падає на нього з українського квадрокоптера. В основу матеріалу взято коментарі під відео на ютуб-каналі британської газети The Independent

Це маніпуляція, оскільки російське видання з понад 1,8 тисячі коментарів під відео обрало для підкріплення свого твердження лише 10 тих, в яких у засуджується українська армія та висловлюється підтримка російському солдату. Крім того, визначити, чи автори обраних коментарів є британцями, – неможливо, оскільки ютуб не надає інформації, де географічно зареєстрований той чи інший користувач. 

Проте роспропаганда без вагань створила заголовок для повідомлення «Непереможний»: британці захоплені російським солдатом, який відкидає гранати», грунтуючись на кількох коментарях користувачів, яких не можна з впевненістю віднести до британських громадян, і видаючи свого солдата, яким рухало насамперед бажання зробити хоч щось для збереження життя, за героя, якому легко чи не жонглювати українськими гранатами.

Один з десятки коментаторів, яких цитує росЗМІ, дійшов навіть до твердження, що скерування дрону з гранатою на солдата російської армії, яка вторглася на територію України, є «військовим злочином», а інший озвучує російський наратив, що західні гроші йдуть на підтримку тероризму.

Якщо прочитати інші коментарі під відео, вони кардинально відрізняються від тих, які наводять у російській публікації. 

Зокрема, користувач під ніком pyrophobia133 пише: “Він (російський солдат – ред.) просто випадково викидає бомбу”. “Випадково” – це аж ніяк не “героїчно”.

Інший користувач під ніком Abdullah Zahran називає російського солдата “ідіотом”: “У бою зустрічаються герої та боягузи, але я не знав, що є ідіоти, поки не побачив це відео”. 

Користувач John Kelleher написав, що військовий на відео перелякався як дитина: “Це справжня історія. Бідолаха перелякався, мабуть, плакав як дитина, що б’ється на війні, якої не повинно бути”. 

Інші користувачі, які робили дописи під відео зазначали, що підтримують Україну. Зокрема, bork bread наголосив: “Я підтримую Україну, але те, що більшість російських солдатів навіть не знають за що воюють, – просто жах”. 

Багато користувачів зауважують, що скидання гранати з дрону не є військовим злочином. Так, Wrex написав: “Всім ідіотам в коментарях, які кричать про військові злочини. Якби він був один і не хотів воювати, він би здався. Кожен російський солдат, який зараз в Україні, дуже добре знає, як здаватися у полон. Україна чітко заявила або здавайся, або будеш убитий. Він вибрав смерть. Якби він показував, що здається, цей дрон не скинув би на нього бомби. Він був в окопі на території України, переховуючись від українців, а це означає, що він становив загрозу”. 

Andre Spaz поділився: “Те, що ти один ховаєшся в траншеї після перестрілки, тебе відрізали від решти твоєї роти і вбивають, – це не військовий злочин. Хлопець не показував, що здається, не піднімав руки вгору, не зняв камуфляж, не махав шматком тканини. Він міг викликати авіаудар по позиції, або сховати пістолет чи гранати в очікуванні, що противник може підійти до нього близько. Хлопець далеко не недієздатний, він після цього встав і продовжив бігти по траншеї. Це не означає, що він хотів здатись”.

Маніпуляція росЗМІ про «геройство» російського солдата вийшла на тлі скандалу у рф, пов’язаного саме із цим відео. Молдавський блогер Нікоглай (Nekoglai, Микола Лебедєв) у соціальній мережі Тік-Ток зробив пародію на солдата, який відкидає гранату з дрона. У росії вирішили, що блогер висміює військового. За це відео Нікоглая затримали та судили. Феміда росії прийняла рішення депортували блогера з країни під приводом порушення міграційного законодавства. 

Як відомо, переважна більшість жителів Великобританії підтримує Україну у війні з росією. Зокрема, за даними однієї за найбільших консалтинових компаній світу Ipsos, яка щомісця робить дослідження громадської думки для Sky News, станом на 31 жовтня 2022 року 60% жителів Великобританії підтримували Україну. У той час, як проти підтримки було лише 12%. 

Маніпуляції з коментарями під публікаціями видань чи постами у соцмережах політиків із країн, що підтримують Україну часто зустрічаються у російських ЗМІ. 

Наприклад, лише 16 листопада на сайті одного з російських державних інформаційних агентств вийшли два подібні матеріали. У публікації під заголовком "Зрадник німців" критикували Шольца після його слів про Путіна. У матеріалі йдеться, що німці ніби підтримують путіна і незадоволені Шольцем через те, що він не вірить та не підтримує політику російського президента. Повідомлення повністю грунтується на дописах анонімів під постом канцлера Олафа Шольца у Twitter, де очільник уряду Німеччини засуджує агресію росії проти України. 

У другій публікації під заголовком "Поляків розлютила заява Дуди про падіння ракети" йдеться про те, що громадяни Польщі ніби незадоволені, що Анджей Дуда звинувачує росію у інциденті з падінням ракети недалеко від кордону з Україною. Такі висновки зроблені лише на підставі анонімних коментаторів статті видання “Interia”.

У кожному із цих матеріалів також використані лише дописи відібраних користувачів, які підтримують росію, всі інші – ігноруються. 

Таким чином російська пропаганда маніпулює суспільною думкою та просуває наратив про те, що громадяни країн, які є союзниками України, ніби підтримують росію. 

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-