Макрон підбив підсумки G20: Саміт дозволив розширити коаліцію для миру

Макрон підбив підсумки G20: Саміт дозволив розширити коаліцію для миру

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що саміт G20, який відбувся на Балі, дозволив розширити коаліцію для миру.

Про це він заявив на пресконференції, підбиваючи підсумки дводенної роботи саміту G20, передає кореспондент Укрінформу.

Підкресливши складність цьогорічного саміту G20, на який вплинув політичний контекст війни в Україні, Макрон зазначив: “У цьому аспекті цей G20 був корисним, він дозволив відзначити сильне зближення та розширити коаліцію для миру та дипломатичної роботи, яку ми продовжимо в найближчі тижні та місяці”.

Він також зазначив, що зусилля учасників полягали в тому, щоб уникнути будь-якого поділу світу в контексті цієї війни.

Читайте також: Саміт «Двадцятки»: учасник «мінус один» і меншість, яка уникає називати рф агресором

“Це не саміт G20, який ухвалює рішення про мир або який робить можливим зупинити війну. Але принаймні з нагоди цього саміту ми мали обов’язок надіслати дуже чітке повідомлення, щоб уникнути будь-якої ескалації, надіслати дуже чітке повідомлення на захист миру і уникнути поділу світу. І я вважаю, що в цьому відношенні, незважаючи на різницю в чутливості, таке чітке повідомлення було надіслано міжнародній спільноті, і воно було надіслано, зокрема, росії”, - сказав Макрон.

За його словами, важливим підсумком цього саміту є те, що G20 не відвернула погляду від війни в Україні. “Навпаки, наші дебати на основі пропозицій, які ми зробили, показують, що є простір для зближення, в тому числі, з такими країнами як Китай та Індія, щоб підштовхнути росію до деескалації”, - зазначив він.

Макрон зауважив, що навіть якщо президент рф путін не приїхав на цей саміт, послання, надіслане йому найбільшими економічними державами світу, лідери яких зібралися на Балі, було дуже чітким: “Переважна більшість членів G20 прямо засуджують війну в Україні, це факт”.

Читайте також: Саміт G20: чому Україні краще «без комюніке», ніж комюніке «ні про що»

Французький президент підкреслив, що, зіткнувшись із збільшенням криз і глобальних проблем, G20, включаючи Китай та Індію, не хоче війни, що G20 не хоче ядерного шантажу, який вважає неприпустимим, і що будучи перш за все організацією економічного співробітництва, усі члени G20 підтверджують повагу до міжнародного права.

“І саме повага до ефективності цього міжнародного права поставлена на карту у війні в Україні”, - наголосив Макрон.

Як повідомлялося, на індонезійському курортному острові Балі 15-16 листопада проходив дводенний саміт лідерів країн G20, на якому велику увагу було приділено війні рф проти України.

Фото: G20 Indonesia Media Center

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-