Гасло «Жыве Беларусь!» в уряді лукашенка визнали нацистською символікою

Гасло «Жыве Беларусь!» в уряді лукашенка визнали нацистською символікою

Укрінформ
білоруське МВС включило гасло "Жыве Беларусь!" ("Хай живе Білорусь!") до переліку забороненої нацистської символіки та атрибутики так само, як і відгук "Жыве!". 

Як повідомляє Укрінформ, постанова опублікована на національному правовому порталі.

У документі гасло названо "колабораціоністським вітанням" та "символом 13-го білоруського поліцейського батальйону СД і 30-ї гренадерської (піхотної) дивізії Ваффен-СС" (російська № 2, вона ж – білоруська № 1). При цьому уточнюється, що воно супроводжується підняттям правої руки з розпрямленою долонею. У документі не йдеться, чи вважатиметься нацистським вигук "Жыве Беларусь!" без піднятої правої руки.

Читайте також: У Генштабі повідомили, як діятимуть ЗСУ в разі повторного наступу росіян з білорусі

Як повідомляє Радыё Свабода, ініціатором прирівнювання привітання "Жыве Беларусь!" був провладний історик і депутат Палати представників Ігор Марзалюк. Він стверджує, що білоруське вітання – калька з нацистського "Зіг хайль".

При цьому, як зазначає видання, автором гасла "Жыве Беларусь" вважається класик білоруської літератури Янка Купала. Ці слова звучать в одному з його віршів, написаному 1907 року. Ще до Першої світової війни гасло набуло популярності серед білоруської національної інтелігенції.

Під час Другої світової війни гасло "Жыве Беларусь" використовували не лише колабораціоністи, а й загони радянських партизанів та підпільна преса. Навіть у радянські часи використовувалася його трансформована форма - "Няхай жыве Савецкая Беларусь!" ("Хай живе Совєтська Білорусь!") .

Читайте також: Литовські митники не пустили залізничну цистерну з білорусі зі знаком Z

З кінця 1980-х років гасло "Жыве Беларусь" стало використовуватися білоруською опозицією, зокрема Білоруським народним фронтом. Після приходу до влади олександра лукашенка гасло перестало використовуватися державними установами і, навпаки, набуло популярності серед прихильників опозиції. При цьому навіть 2020 року воно звучало на одному з мітингів, організованому владою.

Раніше повідомлялося, що до списку нацистської символіки влада білорусі хоче внести також біло-червоно-білий прапор, який використовується опозицією (був державним прапором у 1991-1995 роках), проте поки що цього не сталося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-