Швеція дистанціюється від курдських організацій, щоб прискорити вступ у НАТО

Швеція дистанціюється від курдських організацій, щоб прискорити вступ у НАТО

Укрінформ
Новий уряд Швеції дистанціюється від курдського ополчення YPG в Сирії, щоб отримати схвалення Туреччини щодо вступу в НАТО.

Про це у суботу заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

Туреччина вважає Сирійське курдське ополчення YPG та його політичне відгалуження PYD пов’язаними із Робітничою партією Курдистану (PПK). Вона почала повстання проти Туреччини у 1980 році, тому Анкара вважає її терористичним угрупованням.

Водночас Швеція разом зі Сполученими Штатами та кількома іншими членами Північноатлантичного альянсу підтримала YPG у боротьбі проти Ісламської держави.

Однак Туреччина пообіцяла заблокувати заявку Швеції на вступ в НАТО, якщо вона не припинить підтримувати ополченців.

"Головна мета — членство Швеції в НАТО", — сказав Тобіас Більстрьом в інтерв’ю Шведському радіо.

Цей крок зроблено за кілька днів до поїздки прем’єр-міністра Ульфа Крістерссона до Анкари, щоб спробувати переконати президента Туреччини Ердогана дозволити Швеції приєднатися до Альянсу.

Читайте також: Туреччина попередила Фінляндію та Швецію про «кроки» до схвалення їхнього вступу в НАТО

Як повідомлялося, Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ у НАТО на початку цього року у відповідь на вторгнення росії в Україну.

Заявку схвалили 28 із 30 країн НАТО. Наразі Туреччина та Угорщина залишаються єдиними членами Альянсу, які поки що не ратифікували заявки Фінляндії та Швеції на вступ у НАТО.

Туреччина звинуватила дві скандинавські країни у приховуванні груп, які вона вважає терористичними.

Водночас генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу в Стамбулі в четвер заявив, що Швеція і Фінляндія виконали вимоги, які Туреччина висунула для їхнього вступу в НАТО, і настав час вітати їх в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-