З’їзд Компартії Китаю затвердив одноосібне верховне лідерство Сі Цзіньпіна

З’їзд Компартії Китаю затвердив одноосібне верховне лідерство Сі Цзіньпіна

Укрінформ
ХХ з’їзд правлячої в КНР Комуністичної партії Китаю, який розпочався 16 жовтня, завершив свою роботу внесенням змін до статуту КПК і фактичним затвердженням одноосібного верховного лідерства в партії та державі нинішнього очільника Китаю Сі Цзіньпіна.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Серед поправок до партійної конституції так - звані «Два встановлення» та «Дві гарантії» – партійні наративи, метою яких є посилення статусу генерального секретаря Сі Цзіньпіна в партії.

Першою поправкою встановлюється «статус Сі Цзіньпіна як ядра Центрального комітету КПК і всієї партії», а його бачення «соціалізму з китайською специфікою для нової ери» стає керівництвом до дій для всіх членів партії.

Друга поправка зобов’язує партійців захищати «статус генерального секретаря Сі Цзіньпіна як «ядра» КПК» та «захищати керівництво партії».

Такими змінами Сі Цзіньпіна фактично прирівняно до вождів КПК Мао Цзедуна й Ден Сяопіна, що наділяє нинішнього лідера безпрецедентним за останні 50 років історії Китаю обсягом повноважень.

В останній день з’їзду також обрано Центральний комітет КПК у складі близько 300 осіб, який уже завтра проведе свій перший пленум і завершить формування партійного керівництва на наступні п’ять років обранням нового Політбюро, зазвичай 25 осіб, його Постійного комітету, сім осіб, та Генерального секретаря партії.

Пост очільника КПК на наступні п’ять років, уже майже без сумнівів, збереже Сі Цзіньпін.

Згідно з чинною в КНР політичною традицією, особи, обрані на осінньому з’їзді КПК до керівних органів партії, в березні наступного року на чергових Всекитайських зборах народних представників, парламенту країни, призначаються на відповідні керівні посади в законодавчій і виконавчій державні владі.

Читайте також: У Китаї санкції проти Ірану за постачання рф дронів назвали «незаконними» та «односторонніми»

Як повідомлялося, ХХ з’їзд Комуністичної партії Китаю розпочав роботу в Пекіні за участі понад 2300 делегатів 16 жовтня. За його підсумками очікувалося, що нинішній голова КНР Сі Цзіньпін буде переобраний на третій п’ятирічний термін на чолі партії та отримає безпрецедентний за останні 50 років історії Китаю обсяг повноважень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-