Проросійський лідер боснійських сербів Додік заявив про бажання розділити країну

Проросійський лідер боснійських сербів Додік заявив про бажання розділити країну

Укрінформ
Боснія не може існувати у державних межах Боснії й Герцеговини та повинна бути розпущена як країна.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час конференції у Бєлграді заявив лідер боснійських сербів, експрезидент Республіки Сербської, що входить до складу Боснії та Герцеговини, Мілорад Додік, пише Reuters.

За його словами, "Боснія і Герцеговина - нежиттєздатна держава, створена іноземцями".

“Ми створили Республіку Сербську як незалежну державу <...> й ми ніколи не приймали Боснію як об’єднану країну. Боснію необхідно змінити та повернути до оригінальної конституції. Якщо ж це неможливо, - а це неможливо, - її слід розпустити”, - сказав Додік.

Читайте також: США запровадили санкції проти лідера боснійських сербів Додіка

Reuters нагадує, що наприкінці минулого року Додік, який часто вихваляється своїми близькими стосунками із президентом рф путіним та прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, спровокував небачену політичну кризу, спробувавши вивести Республіку Сербську зі складу ключових інститутів Боснії та Герцеговини. Утім, під міжнародним тиском він врешті змінив свою позицію, заявивши, що відкладає ці наміри, але не відмовляється від них.

Читайте також: У Боснії і Герцоговині відкрили справу проти Мілорада Додіка

Як відомо, Боснія і Герцеговина як суверенна держава виникла на територіях колишньої Югославії в результаті Дейтонських угод, підписаних в 1995-му році з ініціативи Британії та США президентами Боснії та Герцеговини, Хорватії та Сербії. Вони поклали край етнічному конфлікту в країні та встановили нинішню конституцію Боснії та Герцеговини. Згідно з угодами, Боснія і Герцеговина залишалася єдиною федеративною державою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-