Нобелівську премію з хімії отримали вчені з США та Данії

Нобелівську премію з хімії отримали вчені з США та Данії

Укрінформ
Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2022 року стали американська науковиця Каролін Бертоцці, данський хімік Мортен Мелдел та американський вчений-хімік Баррі Шарплесс «за розробку хімії кліків і біоортогональної хімії».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сторінку премії у Твітері.

«Шведська королівська академія наук вирішила присудити Нобелівську премію з хімії за 2022 рік Каролін Бертоцці, Мортену Мелделу та Баррі Шарплессу «за розробку хімії клацання та біоортогональної хімії», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що клікова хімія та біоортогональні реакції перенесли хімію в епоху функціоналізму, і це приносить найбільшу користь людству.

Хіміками давно керувало бажання створювати дедалі складніші молекули. У фармацевтичних дослідженнях це часто включало штучне відтворення природних молекул з лікувальними властивостями. Це призвело до багатьох чудових молекулярних конструкцій, але вони, зазвичай, займають багато часу розробки та є дуже дорогими у виробництві.

«Цьогорічна премія з хімії стосується не надто складних речей, натомість стосується того, що легко та просто. Функціональні молекули можна побудувати навіть прямим шляхом», —заявив голова Нобелівського комітету з хімії Йохан Аквіст.

Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2021 року стали Бенджамін Ліст і Девід Макміллан "за розвиток асиметричного органокаталізу".

Як повідомляв Укрінформ, у четвер стануть відомі лауреати з літератури, а лауреатів премії з економіки у пам'ять про Альфреда Нобеля буде оголошено у столиці Швеції 10 жовтня.

Читайте також: Нобеля з медицини отримав шведський біолог за дослідження еволюції людини

У п’ятницю у норвезькій столиці Осло назвуть лауреата премії за сприяння встановленню миру.

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон (близько 900 000 доларів).

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма, Швеція, 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-