США розширили доступ іранців до інтернету на тлі протестів у країні

США розширили доступ іранців до інтернету на тлі протестів у країні

Укрінформ
Мінфін США оголосив про заходи зі сприяння свободи інтернету в Ірані – на тлі технічних обмежень й відключень трафіку, які запроваджує режим у Тегерані, щоби завадити громадянам поширювати інформацію про придушення мирних демонстрацій.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті американського відомства у п’ятницю, передає Укрінформ.

«У середу уряд Ірану відключив доступ до інтернету для більшої частини з 80 мільйонів своїх громадян, щоби не дати світу спостерігати за його насильницьким придушенням мирних протестів, викликаних жорстокою смертю Махси Аміні», - зазначається в повідомленні.

Так, Міністерство фінансів США оголосило про введення в дію генеральної ліцензії D-2, яка скасовує деякі обмеження, щоби розширити надання інтернет-послуг іранським жителям.

Зокрема, ліцензія передбачає забезпечення іранців додатковими категоріями ліцензійного ПЗ, у тому числі соціальних мереж, програм відеозв’язку та конференцій, а також звичайних послуг зв’язку, перекладу, навчання та електронних карт. Крім того, передбачається внесення змін у процеси авторизації та забезпечення трафіку, щоби допомогти пересічним іранцям протистояти інтернет-цензурі, стеженню з боку режиму. Забезпечується також доступ до антивірусних програм, VPN-клієнтів та іншого супутнього програмного забезпечення.

Читайте також: США ввели санкції проти Ірану за насильство силовиків щодо жінок

Як повідомляв Укрінформ, у Ірані спалахнули масові протести на тлі трагічної смерті 22-річної Махси Аміні під час її затримання поліцію моралі. Жінці були висунуті звинувачення у неналежному носінні хіджабу, після чого вона була відправлена на «освітній та орієнтаційний» курс у поліцейському відділку. Того ж дня її доставили до лікарні в стані коми, а через два дні вона померла від внутрішніх травм.

Смерть 22-річної Масхи викликала обурення серед громадян країни, протести охопили понад три десятка іранських міст. Іранський режим почав силовими методами подавляти мирні демонстрації. У п’ятницю правозахисна організація Iran Human Rights заявила, що під час цих дій від тиску режиму загинув щонайменше 31 протестувальник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-