Вальдемар Скшипчак, польський генерал, екскомандувач сухопутних військ Польщі
Виступ путіна – заяви людини у розпачі, яка бачить кінець свого правління, а можливо, і своєї держави
22.09.2022 17:29

Президент росії путін оголосив про часткову мобілізацію 300 тисяч росіян, підтримку «референдумів» про приєднання до росії на тимчасово окупованих територіях України, а також знову пригрозив світу ядерною зброєю.

Польський генерал, екскомандувач сухопутних військ Польщі, колишній заступник міністра оборони країни Вальдемар Скшипчак в інтерв’ю Укрінформу поділився баченням того, що ці заяви означають для самої росії, нинішньої ситуації на фронті й подальшої підтримки країнами Заходу України.

ЦІЛІ “СПЕЦІАЛЬНОЇ ВОЄННОЇ ОПЕРАЦІЇ” В УКРАЇНІ РОСІЯНИ ПРОВАЛИЛИ

- Пане генерале, путін оголосив, що росія підтримає “референдуми” щодо приєднання так званих “ДНР”, “ЛНР” і частин нещодавно окупованих Херсонської та Запорізької області до рф. Вони це роблять у дуже прискореному темпі. Про що це може свідчити?

- Усі цілі так званої спеціальної воєнної операції, яку росіяни здійснюють в Україні, провалено. Росіяни не досягли жодної з них. Це по-перше.

По-друге, цими прискореними “референдумами” росія, фактично, визнає свою поразку в цій війні. Росіяни намагаються провести якісь квазіреферендуми, не вийшовши повністю на адміністративні межі областей. Щоб ці “референдуми” мали б якийсь правовий характер, вони повинні відповідати нормам, які визнає весь цивілізований світ. Цього всього немає, тому що просто не може бути в нинішніх умовах.

По-третє, бюлетені вже, напевно, надруковані і заповнені, а результати “референдумів” написані у Москві. Світу оголосять ці результати, яких не було, їх навіть визнають, наприклад, Північна Корея чи Іран. Тому це – політичний фарс, а не реальна політика. Цивілізований світ не визнає цих «референдумів».

По-четверте, я б на місці України і Президента Зеленського заявив, що Київ вже провів свої референдуми і має результати, які свідчать, що всі області виступають за те, щоб залишатися у складі України. Звісно, ця декларація буде варта стільки ж, як і заява путіна, але вона висміюватиме путіна і його “референдуми”. путін і його оточення живуть у паралельній реальності: вони бавляться в ізольованій від дорослих дитячій кімнаті.

- У своєму зверненні путін заявив також, що в росії мобілізують 300 тисяч осіб. Чи це щось змінить на фронті?

- путін уже розпочав приховану мобілізацію, коли українська армія почала контратакувати на херсонському напрямку на початку серпня. Вся військова адміністрація росії шукає військові резерви – тих, хто відносно недавно служили в армії і ще щось пам’ятають про це. Оцінюється, що таким чином від серпня російська влада намагалася залучити 100-150 тисяч осіб. Але, як виявилося, в росії з цим проблеми: люди не хочуть служити, вони уникають отримання повісток до військоматів, щось комбінують, аби лише не потрапити на фронт. Саме тому путін за кілька днів до оголошення часткової мобілізації провів через російський парламент нові юридичні обмеження, які зобов’язують мобілізованих з’явитися до військокоматів під тиском кримінальної відповідальності за ухилення від служби. Це зроблено для того, щоб можна було набрати цих 150 тисяч військових, адже самостійно зголосилися лише десь 30 тисяч непідготовлених резервістів. Тому в росії спочатку запроваджено кримінальну відповідальність за ухилення від служби, а зараз ці 150 тисяч намагатимуться силою змусити до мобілізації. Отже, вибір зараз такий: армія і фронт або ув’язнення. Але ті, хто хочуть жити, підуть до в’язниці, а не до армії, патріотів буде небагато.

МОБІЛІЗОВАНІ РОСІЯНИ БУДУТЬ ГОТОВІ ВОЮВАТИ НЕ РАНІШЕ ВЕСНИ

- Тобто в росії буде проблема з мобілізацією цих 300 тисяч?

- Так. Вони не мобілізують 300 тисяч. Вони зроблять це так, що приблизно з 1 жовтня вестимуть призовну кампанію, намагаючись призвати до 130 тисяч новобранців. Якщо вони мобілізують ще 150 тисяч, то разом матимуть близько 300 тисяч. Але новобранець буде готовий брати участь у бойових діях не раніше ніж від весни наступного року. Натомість резервіст, якого мобілізують, також буде готовий до бойових дій не раніше ніж за шість місяців, оскільки в армії він був давно і потребує підготовки. Крім того, потрібно сформувати роти, батальйони, провести бойове злагодження підрозділів. путін йде на війну, але він матиме ці війська не раніше весни. Зараз він затикатиме діри підрозділами, які стягує з Сирії, Кавказу, звідусіль де тільки може, адже у нього фронт сиплеться.

Тож він хоче витримати осінь і зиму – до весни, коли будуть нові підготовлені підрозділи, щоб їх можна було направити на фронт. путін за будь-яку ціну хоче утримати те, що вже здобув, але українці не дають йому це зробити, відвойовуючи території, які раніше захопила російська армія.

- Міністр оборони росії шойгу заявив, що росія втратила у цій війні загиблими майже 6 тисяч військових, а Україна – удесятеро більше – понад 60 тисяч. Прокоментуйте ці цифри...

- шойгу – це такий собі російський Містер Бін. Це – людина, яка вдягнула генеральський мундир і вдає із себе генерала. Хто вірить у те, що він говорить? Для мене він – цивільна особа, а не генерал. Ніхто з адекватних людей у світі не вірить словам шойгу, оскільки він себе повністю скомпрометував. Те, що він говорить, – це суцільна брехня, в яку навіть у росії не всі вже вірять. Я не переконаний, чи навіть путін йому вірить, після всього того, що він накоїв у цій війні.

- Але ж путін тримає його на цій посаді?

- Напевно, через те, що там всі пов’язані один з одним. Вони бояться один одного, і якщо хтось випаде з цього механізму, то все посипиться. Саме тому вони всі тримаються разом.

- У виступі путіна прозвучала погроза застосувати ядерну зброю, якщо виникне така потреба. Як ви оцінюєте такі погрози?

- росіяни постійно використовували цей аргумент, в їхній риториці він був присутній завжди. Навіть коли не було війни, вони говорили про таку ймовірність.

росіяни повинні усвідомлювати дві речі. По-перше, не лише вони мають ядерну зброю, інші країни можуть відповісти, якщо росія її застосує. По-друге, на це немає згоди не лише з боку США, але і Китаю. В росії розуміють, що якщо вони наважаться застосувати ядерну зброю, то нестимуть величезне покарання. Очевидно, що буде адекватна відповідь і повна ізоляція. росія зникне з мапи світу, оскільки її повністю ізолюють.

І є ще третє питання-загадка. Чи Україна має ядерну зброю?

- Не має.

- Україна в змозі зробити будь-яку ядерну зброю, маючи такий науковий потенціал і такі ноу-хау, адже раніше Україна мала ядерну зброю. Нехай путін думає, і не спить спокійно, для нього має бути загадкою: а може Україна усе ж має ядерну зброю, але не говорить про це? Зараз триває війна і Україна має право на все, навіть на володіння ядерною зброєю. Хто відмовить Україні у володінні ядерною зброї в нинішній ситуації? Україна захищає свій суверенітет і незалежність і ніхто не може заборонити Україні в таких умовах мати ядерну зброю. Натомість, як я сказав, Україна має науковців, базу, ноу-хау. Я підтримую те, щоб Україна мала ядерну зброю.

ЗАХІД МАЄ СПОКІЙНО СТАВИТИСЯ ДО ПОГРОЗ ПУТІНА

- На вашу думку, як має відреагувати Захід на погрози путіна в його останньому виступі?

- Дуже спокійно. Для мене цей виступ є свідченням того, що росія програє війну. Путін усвідомлює, що він програє, а свідченням цього є мобілізація, подальше залякування всіх навколо. Це заяви людини у розпачі, яка бачить й усвідомлює кінець свого правління, а можливо, і своєї держави.

-Чи це звернення путіна спонукатиме країни Заходу дати ще більше високоточної зброї Україні?

- Думаю, що так. Україні треба дати літаки, наприклад F-16. Українські пілоти навчаються у США і це дуже добре. Україну треба підтримувати всіма можливими засобами, щоб росія не виграла цю війну. Усі мають мобілізуватися і допомогти Києву.

- На вашу думку, чи повинна змінитися тактика дій України й української армії, коли після цих псевдореферендумів росія оголосить окуповані території частиною своєї території?

- Ні. Ці “референдуми” нічого не значать, вони нелегітимні. Україна та українська армія взагалі не повинні на це зважати, треба визволяти окуповані території. Це росія нехай побоюється, що хтось ще може згадати про свої давні території. Наприклад, щоб Японія не оголосила результати референдумів і не приєднала до себе Курильські острови. росія намагається вдавати імперію, з якою, насправді, на сьогодні вже ніхто не рахується. Світ ще трохи зважає лише на ядерну зброю, яка в них.

- Як ви оцінюєте нинішню ситуацію на фронті?

- Думаю, що до середини жовтня, поки дозволятиме погода, вестимуться активні бойові дії. Найскладніша ситуація залишається на Донбаському напрямку, де росіяни намагаються контратакувати в районі Бахмута. Але не виключено, що українська армія незабаром може їх оточити з півночі та півдня і розбити це російське угруповання. На Харківському напрямку росіяни перейшли до оборони, побоюючись, що українська армія піде далі. Натомість, на Херсонському напрямку українська армія має відкинути росіян за Дніпро і піти далі.

Мені здається, що ключовою є операція, яка взагалі поламає всі плани росії – це удар із Запоріжжя в напрямку Маріуполя і Бердянська, що відріже сухопутне сполучення між росією та Кримом. Це означатиме крах усієї так званої спеціальної воєнної операції росії.

Юрій Банахевич

Фото: PAP, Newspix.pl, SUPER EXPRESS

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-