Зернова драма, ситуативне тріо у Тегерані та спів за путінським лібрето

Зернова драма, ситуативне тріо у Тегерані та спів за путінським лібрето

Три події світу
Укрінформ
кремль промовисто продемонстрував, що будь-які домовленості з ним можуть бути торпедовані. 

Зустріч трьох президентів у столиці Ірану виявилася промовистим викликом Заходу. росія продовжує диригувати своїми союзниками. Відставка Маріо Драгі продемонструвала глибину політичної кризи в Італії.

Дзеркальна угода, яку підписали представники України та росії (її представляв міністр оборони сєргєй шойгу) з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, була оперативно піддана випробуванню на міцність. Буквально наступного дня після обнадійливого саміту у Стамбулі рашисти завдали ракетного удару по Одеському порту, який є одним з трьох узгоджених для відвантаження зерна. кремль холоднокровно розстріляв не лише ілюзії частини світового істеблішменту про можливість домовлятися з ним, але і ускладнив процедуру вивезення зерна, формально не відмовившись від виконання угоди. росія забрехалася, і це стало очевидно всім, проте путіна цей факт хвилює мало: той намагається ігнорувати існуючі реалії та прагне диктувати власні правила гри. У сором’язливої реакції Анкари та ООН на дії Кремля є свої резони, для України неприйнятні. Проте наважитися заявити про крах спроби забезпечити вивезення українського зерна споживачам у Києві не поспішають. Натомість шеф російської дипломатії Сєргєй Лавров під час візиту до Африки пообіцяв змінити «антинародний та антиісторичний режим у Києві».

Символічною виявилася зустріч трьох президентів – Ірану, росії та Туреччини – у Тегерані. владімір путін вирішив продемонструвати США та Заходу наявність у себе союзників, серед яких і Реджеп Ердоган (Туреччина, нагадаю, є членом НАТО, і виходити з лав Альянсу намірів не виказувала). Проте численні оглядачі відзначають, що господар кремля був третім зайвим у іранській столиці, а свого турецького колегу йому довелося кілька хвилин почекати. Нагадаю, що зазвичай сам путін випробовував терпіння своїх візаві запізненнями.

Союзницькі відносини москви з Будапештом та Мінськом знайшли відображення у заявах лідерів Угорщини та білорусі. Віктор Орбан, вправно використовуючи страхи євробюрократів з приводу нового можливого -екзіту, заявив, що ЄС потрібна нова стратегія у ставленні до російсько-українській війні, оскільки Україна не здатна у ній перемогти. Санкції ЄС проти росії Орбан передбачувано назвав неефективними. лукашенко у розмові з AFP у Мінську озвучив цілий розсип наративів російської пропаганди, включаючи обіцянку знищити французькі гаубиці Caesar після їх приїзду в Україну та звинувачення нашої держави у провокуванні війни з росією. До речі, лукашенко наголосив, що жоден російський військовий не потрапляє до білорусі без його дозволу, і це зізнання може стати в пригоді найближчим часом. Схоже, що публічні суперечки у лавах опонентів лукашенка спричинили у нього запаморочення від успіхів.

P.S. Італійський прем’єр Маріо Драгі все ж пішов у відставку, поповнивши перелік євролідерів, які симпатизують Україні, проте позбавляються владних повноважень. Президент Серджіо Маттарелла був також змушений розпустити парламент Італії, і з високою долею вірогідності він стане більш популістичним за підсумками виборів, що пройдуть у вересні.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-