Іран досі не пояснив походження урану на трьох об’єктах – МАГАТЕ

Іран досі не пояснив походження урану на трьох об’єктах – МАГАТЕ

Укрінформ
Іран до цих пір не спромігся надати достовірних даних щодо походження частинок урану на трьох своїх незадекларованих об’єктах, як і не поінформував МАГАТЕ про місцезнаходження ядерного матеріалу з Туркузабада.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі під час засідання Ради керуючих МАГАТЕ у понеділок у Відні.

"Іран не надав технічно достовірних пояснень щодо висновків Агентства, що стосуються трьох незадекларованих об’єктів в Ірані", - заявив Гроссі.

Крім того, Іран "не поінформував Агентство про поточне місцезнаходження або розташування ядерного матеріалу та/або обладнання, забрудненого ядерним матеріалом, яке було переміщено з Туркузабада в 2018 році".

"Поки Іран не надасть технічно достовірних пояснень присутності частинок урану антропогенного походження в Туркузабаді, Вараміні та "Марівані" та не інформує Агентство про всі поточні місцезнаходження ядерного матеріалу та/або забрудненого обладнання, Агентство не зможе підтвердити правильність та повноту заяв Ірану у відповідності з його Угодою про всеохоплюючі гарантії. Таким чином, питання захисту, пов’язані з цими трьома об’єктами, залишаються невирішеними", - заявив гендиректор МАГАТЕ.

Іран і шість держав, серед яких Німеччина, Франція та Велика Британія, уклали у 2015 році Віденську ядерну угоду, яка закликала до обмеження іранської програми збагачення урану в обмін на скасування міжнародних санкцій.

Читайте також: МАГАТЕ провела інспекцію на Рівненській АЕС

Тегеран припинив виконання ядерної угоди після того, як у 2018 році президент США Дональд Трамп вивів Вашингтон з угоди СВПД та розпочав кампанію максимального тиску на Іран за допомогою жорстких санкцій.

Раніше у конфіденційній доповіді МАГАТЕ зазначалося, що Іран продовжує збільшувати запаси урану, збагаченого вище від відсотка, дозволеного ядерною угодою 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-