У Латвії зафіксували два випадки мавпячої віспи

У Латвії зафіксували два випадки мавпячої віспи

Укрінформ
Другий випадок інфікування віспою мавп виявлено у Латвії. Обидва пацієнти віком до 50 років інфікувалися за кордоном. В обох захворювання проходить легко, вони перебувають під наглядом лікарів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LSM з посиланням на латвійський Центр профілактики та контролю захворювань (SPKC).

На пресконференції 3 червня інфектолог Людмила Віксна нагадала про характерні симптоми нової для Латвії інфекції: різке погіршення самопочуття; підвищення температури до 38-39 градусів; сильний головний біль і біль у м'язах; приблизно на третій день – поява бугристих висипів на шкірі (в тому числі вони можуть з'явитися на долонях та ступнях – що нехарактерно для інших інфекційних захворювань); можливе збільшення лімфовузлів.

Під час захворювання потрібно ізолювати пацієнта, поки він стане незаразним, необхідне інформування його контактних осіб і максимально швидке виявлення будь-яких нових випадків, щоб уникнути поширення інфекції. Контактним особам наказується двічі на день міряти температуру тіла та стежити за станом свого здоров'я, а при появі будь-яких симптомів звернутися до лікаря. Лікування в стаціонарі може знадобитися, якщо за п'ять днів хворому не полегшало. Але зазвичай хвороба проходить легко.

Віксна також зазначила, що оскільки висипання буває і при інших захворюваннях, з його появою потрібно обов'язково відвідати лікаря, а той уже призначить необхідні обстеження.

Як заявив голова департаменту SPKC з оцінки ризиків інфекційних захворювань Юрій Перевощиков, домашній карантин, як у випадку ковіду, при мавпячій віспі не передбачений: ця інфекція поширюється дуже повільно, і вона не надто заразна. Інфікуватися можна внаслідок тривалого та тісного контакту з хворим. Однак важливо дотримуватись обережності та заходів гігієни, тому що інфікування можливе і повітряно-крапельним шляхом, якщо контакт був довгим.

Перевощиков також зазначив: небезпека може таїтися і у вторинній бактеріальній інфекції, тому що висип викликає свербіж, і пацієнти його розчісують, заносячи в подряпини хвороботворні організми.

Читайте також: Спалах мавпячої віспи навряд чи переросте у пандемію – ВООЗ

Всього з початку травня в Європі зареєстровано понад 300 випадків мавпячої віспи, але жоден поки що не мав летальних наслідків, прозвучало на пресконференції.

Віспа мавп - рідкісне вірусне інфекційне захворювання, поширене в Центральній та Західній Африці. Випадки віспи у людей були зареєстровані за межами Африки у зв'язку з міжнародними поїздками або ввезенням тварин.

Експерти в галузі охорони здоров'я раніше зазначали, що вірус має низьку заразність та легкий перебіг, тому нема потреби проводити масову вакцинацію проти цієї хвороби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-