Президент Латвії підтримав ідею знесення радянського меморіалу у Ризі

Президент Латвії підтримав ідею знесення радянського меморіалу у Ризі

Укрінформ
Латвійський президент Егілс Левітс вважає, що потрібно позбутися великого радянського пам'ятника в ризькому парку Перемоги. 

Як повідомляє Укрінформ, про це він заявив на Латвійському TV.

За словами президента, обговорюваний радянський меморіал завжди був «скалкою в душі латишів», адже він прославляє окупаційні війська, які завдали Латвії великих страждань, а зараз питання загострилося, оскільки та сама армія, яка окупувала Латвію, зараз воює в Україні. «Місце навколо скалки ятриться. Я не бачу іншої можливості, крім як знести пам'ятник або позбутися його в інший спосіб», - заявив Левітс.

На його думку, у питанні про подальшу долю пам'ятника люди мають дотримуватись демократичних та національних цінностей, які закріплені у Конституції Латвії. Президент був би радий, якби демонтаж пам'ятника стався за згодою російськомовних громадян Латвії.

«Перенесення чи, ще краще, знесення окупаційної пам'ятки було б елементом єдності. Пам'ятник символізує російську та радянську армію, яка принесла страждання латишам, а тепер несе українцям. Це неприйнятний у демократичному суспільстві символ», - підсумував Левітс.

Читайте також: Рига передала Києву 11 сучасних автобусів та гумдопомогу

Як повідомлялося, з початком повномасштабної війни рф в Україні знову постало питання про знесення «Пам'ятника визволителям радянської Латвії та Риги від фашистських загарбників» у парку Перемоги в Ризі, де раніше проросійські сили відзначали 9 травня. Латвійському Мін'юсту доручили знайти правове обґрунтування для демонтажу монумента.

11 квітня мер Риги Мартінш Стакіс заявив, що меморіал у Пардаугаві знаходиться, за висновком фахівців департаменту міського розвитку Ризької думи, у небезпечному технічному стані, тому самоврядування того ж дня встановило навколо нього паркан з метою убезпечити людей.

З 1 по 15 травня біля підніжжя пам'ятника у парку Перемоги проходитиме фотовиставка «Слава Україні! Героям слава!". На виставці можна ознайомитись із 16 стендами — фотографіями великого формату та інформацією про війну, розв'язану росією в Україні.

Фото:Kārlis Miksons/LTV

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-