Gazprom Germania передали під контроль Федерального мережевого агентства ФРН

Gazprom Germania передали під контроль Федерального мережевого агентства ФРН

Укрінформ
Федеральне мережеве агентство Німеччини бере під контроль компанію Gazprom Germania, німецьку дочку російського монополіста «Газпром».

Про це повідомив міністр економіки ФРН Роберт Габек у понеділок на брифінгу в понеділок, передає Укрінформ.

«Опікунське управління (компанією) до 30 вересня здійснюватиме Федеральне мережеве агентство», - заявив політик, уточнивши, що йдеться про тимчасове регулювання.

За його словами, уряд ФРН робить таким чином «усе необхідне, щоб забезпечити енергобезпеку Німеччини».

Глава Мінфіну зазначив, що цей крок відбувся після того, як російський газовий гігант вийшов з німецької дочірньої компанії, не отримавши схвалення уряду, чим порушив німецьке законодавство.

Читайте також: Європейці платять за газ через «газпромбанк», який фінансує війну - розвідка

Уперше повідомлення про те, що Німеччина розглядає можливість націоналізації майна компаній Gazprom Germania та Rosneft Deutschland, з’явилися наприкінці минулого тижня. Тоді «Газпром» з метою уникнути такого сценарію спробував перерозподілити акції своєї берлінської дочки вартістю 226 млн євро і передати їх організації-засновниці, що базується в санкт-петербурзі. Група «Газпром» припинила участь у німецькій компанії Gazprom Germania Gmbh і всіх її активах, серед яких Gazprom Marketing & Trading Ltd 31 березня 2022 року.

Між тим, агентство Bloomberg повідомляє, що німецька влада шукає бажаючих придбати Gazprom Germania. Уряд ФРН вочевидь веде переговори з приватними компаніями, зацікавленими у покупці Gazprom Germania або її дочірніх підприємств, включаючи Wingas і Astora. За твердженням співрозмовника агентства, покупцям нададуть державні гарантії та кредити від KfW IPEX-Bank, яким володіє державна банківська група KfW.

Слід підкреслити, що компанія Gazprom Germania відіграє ключову роль на німецькому газовому ринку. Вона володіє сховищами, а також займається транспортуванням та реалізацією природного газу. Дочки забезпечують до 20% поставок природного газу на ринок ФРН. Антимонопольні органи провели днями обшуки в офісах компаній з метою виявлення їхньої причетності до стрибка цін на газ у Європі останніми місяцями.

Після агресії росії проти України Німеччина активна почала намагатися знизити енергетичну залежність від рф, однак не погоджується на запровадження ембарго на імпорт. У Берліні, втім, визнали, що неприпустимим було допускати збільшення такої залежності минулими роками.

Фото: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-