путін дозволив платити в рублях за літаки, які використовує росія

путін дозволив платити в рублях за літаки, які використовує росія

Укрінформ
Президент росії путін дозволив російським авіакомпаніям платити за лізинг і купівлю літаків з «недружніх» країн, які утримуються в Росії, в рублях через російські банки.

Як повідомляє Укрінформ, це випливає з указу президента, який оприлюднено на порталі нормативно-правових актів росії.

Указ стосується орендних, лізингових та інших платежів за користування літаками, допоміжними силовими установками та авіадвигунами.

Схема передбачає відкриття рахунки з ім'ям іноземного кредитора у російському банку. Авіакомпанії має переказувати гроші в рублях з цього приводу в сумі, еквівалентній вартості зобов'язань в іноземній валюті та розрахованій за курсом банку росії на день виконання зобов'язань - незалежно від того, в якій валюті виражена первісна вартість.

10 березня російський мінтранс запропонував проєкт ухвали, який дозволяє російським авіакомпаніям утримувати в країні іноземні літаки та двигуни, незважаючи на санкції США, Великої Британії, Євросоюзу та Канади. Якщо лізингодавець вирішить розірвати договір оренди повітряного судна, рішення щодо повернення машин має приймати спеціальна урядова комісія. Якщо такого рішення не буде, влада росії дозволить авіакомпаніям літати до закінчення терміну оренди та розплачуватись з власниками машин у рублях. Страхувати та перестрахувати літаки уряд запропонував у російських компаніях.

Як повідомлялося, найбільший у світі лізингодавець повітряних суден AerCap подав страхову претензію на $3,5 млрд, щоб покрити втрату понад 100 своїх літаків, що залишилися в росії після її вторгнення в Україну. AerCap надала в оренду росії 135 літаків і 14 двигунів, але змогла повернути лише 22 літаки і три двигуни, йдеться у фінансових результатах за четвертий квартал року.

Раніше путін підписав указ про переведення в рублі оплати російського природного газу для країн Євросоюзу та інших країн, які запровадили обмежувальні заходи проти рф.

Президент росії володимир путін 24 лютого оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч загарбникам.

Після початку війни росія зазнала масштабних та всебічних санкцій з боку світової спільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-