Діяльність Росатому після захоплення ЧАЕС мають розглянути європейські суди – експерт

Діяльність Росатому після захоплення ЧАЕС мають розглянути європейські суди – експерт

Укрінформ
«Акт» передачі російськими загарбниками Чорнобильської АЕС за підписом представника Росатому є приводом для розгляду в європейських судах діяльності цієї організації.

Таку думку висловив в ефірі телемарафону голова Асоціації чорнобильських туроператорів, член громадської ради при Державному агентстві з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко, передає кореспондент Укрінформу.

Ємельяненко зауважив, що так званий «акт» про передачу станції українському персоналу підписувався під дулами автоматів, а підпис представника Росатому документально засвідчує участь цієї організації у терористичному захопленні ЧАЕС.

«Це перший документ, який бюрократично доводить, що Росатом брав участь у терористичному акті захоплення Чорнобильської АЕС. Цей документ, я гадаю, буде розглядатися в європейських судах. З одного боку, цей папірець не має юридичної сили, бо був підписаний під силовим тиском, а з іншого боку, працівник Росатому не був під таким тиском. І з цим зараз треба буде працювати», - вважає Ємельяненко.

Він зазначив, що, на відміну від багатьох інших російських структур, проти Росатому досі не застосовано міжнародних санкцій. «А Росатом бере безпосередню участь у захопленні як Чорнобильської, так і Запорізької АЕС», - наголосив член громадської ради при ДАЗВ.

Як повідомляв Укрінформ, Чорнобильську атомну електростанцію захопили російські військові у перший день агресії – 24 лютого. Лише 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС та евакуацію осіб, які там перебували.

Вже 31 березня загарбники, які захопили Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти у зоні відчуження, двома колонами вирушили в бік кордону з білоруссю. Перед тим як залишити станцію росіяни склали і підписали «акт приймання і передання охорони ЧАЕС».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-