Прокурор МКС прийняв рішення відкрити офіційне розслідування ситуації в Україні

Прокурор МКС прийняв рішення відкрити офіційне розслідування ситуації в Україні

Укрінформ
Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан прийняв рішення про відкриття офіційного розслідування ситуації в Україні.

Про це йдеться у заяві МЗС України, передає Укрінформ.

Зазначається, що події останніх днів, зокрема, неспровокована ескалація агресії росії проти України дають підстави вважати, що на території України продовжують вчинятися злочини, які підпадають під юрисдикцію МКС. Поруч із ситуаціями в Криму та на Донбасі існують підстави стверджувати, що війська агресора продовжують вчиняти воєнні злочини та злочини проти людяності.

Міністерство поінформувало, що не зважаючи на те, що Україна не є стороною Римського Статуту, наша держава визнала його юрисдикцію ad hoc на підставі заяв, поданих раніше. Так, Україна подала дві заяви до Міжнародного кримінального суду. Перша стосувалась подій, які мали місце в Україні у період з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року, а друга заява стосувалась продовження скоєних злочинів у період з 20 лютого 2014 року. Аналіз цих двох заяв дав Офісу прокурора усі підстави стверджувати про вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

«Вище військово-політичне керівництво росії обов'язково постане перед Міжнародним кримінальним судом та відповість за кожний вчинений злочин. Це буде Нюрнберзький процес 21-го століття», - підкреслили у зовнішньополітичному відомстві.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками. США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-