Швеція відмовилася подавати заявку на вступ у НАТО

Швеція відмовилася подавати заявку на вступ у НАТО

Укрінформ
В уряді Швеції офіційно заявили про відмову від наміру подавати заявку на членство у НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє уряд Швеції.

«Право на вибір власної безпекової політики має центральне значення для нашої безпеки. Уряд не має наміру подавати заявку на членство у НАТО. Наша безпекова політика залишається незмінною», - заявила очільниця МЗС Швеції Анн Лінде.

Вона додала, що «зараз дедалі більше спостерігається конфронтаційна риторика та військова активність Росії, як видима, так і прихована. Посилена російська військова присутність біля кордонів України та вимоги Росії щодо «гарантій безпеки» загрожують самій сутності європейської системи безпеки».

«Україна, як і Швеція, має право робити свій власний вибір політики безпеки. Росія не має права диктувати Україні його за допомогою погроз та насильства», - йдеться у повідомленні.

«Шляхом вперед задля зниження напруженості є продовження діалогу та дипломатичних зусиль, але водночас ми повинні готуватися до того, що Росія обере інший шлях», - резюмувала очільниця МЗС Швеції.

Читайте також: Рішення Бухарестського саміту НАТО щодо України та Грузії залишаються чинними - Столтенберг

Як повідомлялося, Швеція в рамках нової стратегії співробітництва з Україною виділятиме протягом семи років 22 мільйони євро щорічно.

30 листопада 2021 року Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон заявила, що країна не подаватиме заявки на членство в НАТО.

Андерсон зазначила, що Швеція буде зміцнювати свою співпрацю у сфері оборони в партнерстві з НАТО, а також з такими країнами, як Фінляндія та іншими північними сусідами, та із США. Також вона оголосила, розробляється оновлена Стратегія національної безпеки Швеції.

13 січня 2022 року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Фінляндія і Швеція можуть розраховувати на швидкий вступ до альянсу в разі подання заявки на членство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-