Киргизстан та Таджикистан домовилися про припинення вогню

Киргизстан та Таджикистан домовилися про припинення вогню

Укрінформ
За підсумками переговорів глав Баткенської області Киргизстану Абдикаріма Алімбаєва та Согдійської області Таджикистану Раджаббоя Ахмадзоди досягнуто домовленості про повне припинення вогню, відведення додаткових сил і засобів, раніше стягнутих до кордону, у місця постійної дислокації та відкриття руху трасою Баткен-Ісфана.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Радіо Азаттик.

Також сторони домовилися організувати спільне патрулювання прикордонних районів правоохоронцями двох країн для недопущення конфліктів.

Прикордонна служба Киргизстану повідомила, що на ранок 28 січня ситуація на кордоні з Таджикистаном характеризується як стабільна.

Ситуація на киргизько-таджицькому кордоні загострилася увечері 27 січня. Прикордонні відомства двох країн обвинуватили одне одного у розв'язанні конфлікту.

За інформацією Прикордонної служби Киргизстану, у четвер 17:30-18:00 за місцевим часом таджикистанські прикордонники в односторонньому порядку перекрили ділянку дороги Баткен-Ісфана біля Торт-Кочо Баткенського району. Після переговорів о 19:30 дорогу було відкрито для проїзду, але вже о 19:35 обстановка погіршилася через застосування таджицькою стороною зброї.

За версією таджицької сторони, конфлікт розпочався з того, що близько 50 жителів киргизького села Аксай примусово зупинили вантажний автомобіль громадянина Таджикистану, який перевозив пісок територією Таджикистану. Як стверджують Прикордонні війська Таджикистану, близько 18.10 киргизькі прикордонники першими відкрили вогонь.

Читайте також: На кордоні Киргизстану та Таджикистану - стрілянина

Внаслідок інциденту, за даними на ранок 28 січня, постраждали 11 громадян Киргизстану. Їх доставлено до Баткенської обласної лікарні. З таджицького боку повідомляється про 17 постраждалих.

Загальна протяжність кордону між Киргизстаном та Таджикистаном становить 970 кілометрів. З них 519 кілометрів уточнено та узгоджено. Робота міжурядової комісії, зупинена останніми роками, відновилася після квітневого конфлікту. За підсумками її роботи узгоджено 48 кілометрів лінії кордону.

Через спірні ділянки на кордоні між Киргизстаном та Таджикистаном часто відбуваються конфлікти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-