Ізраїль стурбований, що Штати, зосередившись на агресії РФ, випустять з уваги Іран

Ізраїль стурбований, що Штати, зосередившись на агресії РФ, випустять з уваги Іран

Укрінформ
США та Ізраїль під керівництвом радників з національної безпеки провели в середу переговори щодо Ірану.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на щ.

Ізраїльські та американські офіційні особи під час відеоконференції обговорили хід перемовин щодо Іранської ядерної угоди, що проходять у Відні, і стратегію подальших дій у цьому питанні. За даними видання, ізраїльтян непокоїть те, що Білий дім, зосередившись переважно на українському питанні, приділяє менше уваги проблемі Ірану.

Читайте також: Іран повернув право голосу в Генасамблеї ООН після сплати боргів

"Радник з національної безпеки Білого дому Джейк Салліван підкреслив, що хоча США віддають перевагу дипломатії, Штати готують також інші варіанти запобігання отриманню Іраном ядерної зброї в разі провалу переговорів", - ідеться в заяві Білого дому.

Раніше в Білому домі визначили, що переговори мають завершитися до кінця січня – початку лютого.

Читайте також: Росія, Китай та Іран почали військові навчання в Індійському океані

Відзначається, що переговори у Відні просуваються дуже повільно, водночас міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан на початку цього тижня заявив про можливість прямих переговорів зі США, замість нинішнього формату, у якому залучені всі учасники ядерної угоди, крім США, яку представляють перемовники від Європи, - якщо це буде необхідно для досягнення «доброї угоди».

Раніше Іран уникав таких переговорів. Речник Держдепартаменту Нед Прайс зазначив у вівторок, що адміністрація США наполягала на прямих переговорах упродовж року. За його словами, необхідна більш ефективна комунікація, оскільки «часу залишилося дуже мало».

Читайте також: Вікно переговорів щодо ядерної програми Ірану може закритися у лютому - ЗМІ

Ізраїльські посадовці, як відзначає видання, навіть після сьогоднішніх переговорів занепокоєні тим, що російська загроза в Україні відвертає увагу міжнародної спільноти від іранської ядерної кризи й ускладнює досягненню порозуміння між США і Росією з цього питання.

Як повідомляв Укрінформ, іранська ядерна угода була укладена 2015 року під час президентства Барака Обами у форматі P5+1 (п'ять постійних членів РБ ООН, а також Німеччина із залученням ЄС).

Тегеран припинив виконання ядерної угоди після того, як експрезидент США Дональд Трамп у 2018 році вивів Вашингтон з угоди та почав кампанію максимального тиску на Іран за допомогою нових жорстких санкцій США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-