Науковці знайшли рештки найдавнішої гібридної тварини

Науковці знайшли рештки найдавнішої гібридної тварини

Фото
Укрінформ
Жителі стародавньої Месопотамії 4500 років тому, задовго до появи коней, використовували гібридів віслюка та сирійського кулана - тварин під назвою кунга.

Про це йдеться у дослідженні науковців із Франції, США та Німеччини, передає Укрінформ з посиланням на The New York Times.

Археологи і раніше припускали, що ці тварини, рештки яких іноді виявляли в багатих похованнях, були результатом схрещування, та доказів цього було недостатньо.

Фото:Glenn Schwartz/John Hopkins University

Однак нещодавно група вчених опублікувала результати дослідження, під час якого вивчалася ДНК стародавніх тварин.

Фото: Peter Barritt/Alamy

Фахівці секвенували геном кунга з багатого поховального комплексу в Сирії під назвою Умм-ель-Марра, віслюків, рештки яких виявлено у храмовому комплексі Гебеклі-Тепе, яким близько 11 тисяч років, та двох останніх тварин цього виду із зоопарку у Відні.

Читайте також: У Туреччині зсув ґрунту «відкрив» захоронення періоду Римської імперії

На основі порівняння геномів науковці з’ясували, що кунга виведений унаслідок схрещування самиці віслюка (Equus Africanus asinus) та самця сирійського кулана (Equus hemionus hemippus).

Кунга є першим відомим прикладом виведеного людиною гібриду двох видів тварин, селекція якого виходить далеко за межі традиційних процесів одомашнення тварин, йдеться у матеріалі.

Єва-Марія Гейгл, фахівець з давніх геномів із Паризького університету й одна із вчених, які проводили дослідження, зазначила, що це є прикладом «ранньої біоінженерії», яка розвинулася у щось на кшталт давньої біотехнологічної індустрії.

Як і мули, які є гібридами коня й віслюка, кунга були безплідними. Вони вирізнялися досить агресивною поведінкою та неслухняністю і були предметом розкоші через високу вартість. Їх використовували під час битв і для військових церемоній. Це тривало щонайменше 500 років.

До цього дослідження найстарішим відомим гібридом був мул, знайдений під час розкопок у Туреччині. Вважається, що він жив 3 000 років тому.

Як повідомляв Укрінформ, генетики з Ужгородського нацуніверситету розгадали загадку походження однієї з найдорожчих порід коней у світі. Завдяки дослідженню вчених парламент Пуерто-Рико зареєстрував законопроєкт, яким породу Paso Fino оголосять національною спадщиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-