Цунамі завдало катастрофічних пошкоджень островам Тонги, є жертви

Цунамі завдало катастрофічних пошкоджень островам Тонги, є жертви

Фото, відео
Укрінформ
В Організації Об’єднаних Націй оприлюднили звіт, згідно з яким острівна держава Тонга зазнала значних пошкоджень унаслідок масивного виверження підводного вулкана та викликаного ним цунамі. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Згідно зі звітом ООН, наразі відомо про дві підтверджені смерті, одна із загиблих – громадянка Британії. Утім, зазначається, що точну кількість жертв можна буде назвати тільки тоді, коли відновиться зв'язок з усіма районами.

Повідомляється, що Міжнародний аеропорт Фуа’амоту не був пошкоджений унаслідок цунамі, але через хмару вулканічного пилу наразі неможливо провести масштабну рятувальну операцію та доставити гуманітарний вантаж.

Місцева адміністрація розробляє план з евакуації людей з віддалених островів, де багато будинків було зруйновано хвилею цунамі. Сигнал тривоги було помічено на віддаленому архіпелазі Ха’апаї, зокрема на маленьких островах Фоної та Манго, де мешкають 69 та 36 осіб відповідно.

Читайте також: Виверження вулкана в Тихому океані: хвилі від цунамі дісталися Антарктиди

За даними ООН, на ці острови обрушилися хвилі до 5-10 метрів заввишки, внаслідок чого на острові Манго було знищено все поселення. Також повідомляється про «катастрофічні пошкодження» на островах Фоноіфуа, Нініва та Номука.

Тонга є острівною державою, до якої входять 176 островів, у тому числі 36 ненаселених, тоді як на інших мешкають загалом 104 494 людини. Вулкан Хуна Тонга-Хунга Ха’апаї у так званому Тихоокеанському вогняному кільці, регіоні надзвичайно високої сейсмічної активності, розташований під водою за 65 км від столиці Тонги. Це виверження, яке стало найбільшим за десятиліття, призвело до потужного цунамі, хвилі якого сягнули Японії, США та Перу. Виверження було чути навіть у Новій Зеландії, за 2300 км від Тонги.

Як повідомляв Укрінформ, острів Тонга внаслідок масивного виверження підводного вулкана накрило попелом, були пошкоджені електромережі, забруднено колодязі, очікується цунамі.

Фото: myplanet.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-